Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Publicat el 4 d'abril de 2009

Millor que una biografia, millor que un assaig…

Coneixia la pel·lícula però no el llibre. Doncs Ragtime és una fantàstica novel·la coral, una collage molt reeixit de ficció i història, de lectura obligada per totes les persones interessades en aquests Estats Units, que són encara el nostre gran mirall. E.L. Doctorow, l’autor, teixeix una trama que es devora sola. Suma les descripcions de personatges històrics com J.P. Morgan, Emma Goldman o Houdini amb la trama de tres famílies en el convuls període del 1900 al 1917. Doctorow traça una esplèndida ficció històrica, una mena d’assaig en fals, servint-se de l’humor i una fina poesia, lliure dels encotillaments enciclopèdics, àgil i lleugera, com un bon ragtime. I és un plaer literari de primera, però també alguna cosa més. És millor que una biografia, és millor que un assaig, és… una novel·la! I una novel·la és un viatge. Un viatge al passat. I no sé si cal recordar-ho o no. Però segur que no és sobrer subratllar que la literatura és, potser, des de la seva evident i honrada subjectivitat, la millor aproximació que podem fer al passat. 

La feina de Maria Iniesta, traductora de l’edició en català d’Edicions 1984, s’ha de subratllar, crec, així com també l’encert d’Edicions 1984 i la seva col·lecció Miramanda, que es situen de nou, sortosament, fora de mercat.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llibres que llegeixo per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent