Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

50 anys després, repensar l’autopista

Avui fa just 50 anys de la inauguració del primer tram de l’autopista del Maresme, una ferida oberta que ha marcat #Badalona durant dècades i q cal reorientar. Durant aquest any, l’Ajuntament organitzarà diferents activitats de debat, memòria i reivindicació.

Presentarem en breu un estudi que defineix propostes d’actuació i que ha elaborat a encàrrec nostre l’equip d’urbanisme de l’AMB. És un treball molt complet i un guió per abordar un debat de ciutat imprescindible. Com convertir el ‘mur’ en node de serveis i oportunitats.

El repte de l’autopista serà present també a la setmana de la Mobilitat i a la 48h Open House… però sobretot, ha d’articular el debat ciutadà. És un dels reptes clau de Badalona, i aquí la feina amb la FAVB i la seva comissió d’urbanisme és estratègica.

A continuació algunes de les polítiques endegades pel nostre govern aquest mandat, sol o en col·laboració amb altres administracions:

  • Hem desbloquejat FINALMENT l’acabament de les calçades laterals de l’autopista, pendents durant dècades. Ara mateix en obres la primera fase i el compromís d’abordar els reallotjaments de la darrera. Bona col·laboració amb el Departament de Territori i el seu secretari general per fer-ho possible.
  • També hem actuat a Abat Escarré, passatge en una situació dedegradació absoluta i que ara s’ha dignificat a l’espera de l’obra definitiva. La imatge mostra l’estat previ del carrer de Sant Crist, i parla per si sola.
  • Hem reduït la velocitat a 80% a tot el tram, i d’acord amb @interiorcat ja està en licitació un ràdar per trams: més seguretat, menys contaminació de l’aire i acústica. #Badalona
  • El repte de la C31 també ha arribat aquest mandat al #Parlament, gràcies a una proposta de resolució d’ampli consens.

Però l’autopista és una fractura urbana de calat, que requereix més, molt més.

⬆️ De com aquesta via ha desvertebrat #Badalona en parla eloqüentment aquesta anàlisi (extret de l’estudi de l’AMB) i que es centra en indicadors socioeconòmics.

⬆️ Aquesta altra imatge (extreta de la mateixa font) mostra en groc els habitatges prexistents abans de la construcció i revela com l’autopista va trencar la trama urbana.

En Jose Téllez ha resumit en aquest fil algunes actuacions que altres municipis han promogut per a situacions similars.

Seguidament alguns recursos interessants, en clau més de memòria històrica.

A continuació, algunes imatges i recursos d’interés, com ara aquest fragment del noticiari de Televisión Española de finals dels seixanta. Imperdible:

⬆️ I aquí una portada de La Vanguardia de 1969 sobre l’obra, i la signatura al BOE (1966) del decret llei que va fer possible l’autopista, a càrrec del dictador Franco.

En aquest enllaç podeu accedir a un recull de piulades sobre els 50 anys de l’autopista a #Badalona, sobretot amb imatges antigues i amb exemples de com altres municipis han abordat problemes similars.

⬅️ L’arquitecte Toni Vidal va elaborar un treball, presentat a Sant Roc fa uns mesos, d’on he extret aquesta imatge en què l’autopista sembla emular una columna vertebral… El que hagués pogut ser i no va ser. Som a temps de convertir-la al servei, finalment, de #Badalona.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Badalona és un poble?, General | s'ha etiquetat en , , , per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent