Oriol Cruixent: “Cal escoltar el silenci”

 

 

 

 

 

El compositor, pianista i productor Oriol Cruixent (Barcelona, 1976) acaba de publicar “Classica Nova”, una experiència global, un àlbum que té vocació de totalitat i de connectar-ho tot.

Al teu twiter et presentes com a “Composer, Pianist, Producer”. En aquest ordre o l’ordre no fa la cosa?

L’ordre dels factors no altera el “producte”! A la taula, amb un llapis davant del pentagrama sóc compositor, quan surto a l’escenari sóc pianista, quan produeixo enregistraments sóc productor. De l’àlbum “Classica Nova” en sóc el compositor, el pianista i el productor executiu. I posats a etiquetar, a casa sóc marit, pare, cuiner i bricoler. Benvinguts al renaixement!

També hi dius: “Born in Barcelona, Catalonia”. És a dir, Catalonia is not Spain?

Ah, però que ho ha sigut realment mai Spain, Catalonia?

Tu i jo vam coincidir a l’Escola Garbí d’Esplugues de Llobregat, hereva de l’Escola del Mar, escola lliure republicana de la Barceloneta que va ser bombardejada durant la guerra civil. Jo d’aquella escola recordo la importància de llegir un llibre cada setmana, que fèiem esport cada dia i que competíem per colors: blanc, blau i verd. Què recordes tu del Garbí?

El que comentes ho recordo intensament, com m’agradava la lectura setmanal, cadascú amb el seu carnet de biblioteca… Del Garbí en recordo l’olor dels pins, el menjador-àgora, la plastilina, els gomets, les màrfagues, la natació, els mainaders, els virolets, l’”Àngels Messegué”, el “Tarragó”, la “Ponsati”, la “senyoreta Andreu” i escoltar cada tarda la veu del senyor “Benito” amb aquell: “tots els nens que van en autocar ja poden sortir”.

Aquest nou  àlbum l’has titulat “Classica Nova”. Com  el poeta J. V. Foix t’exalta el nou i t’enamora el vell?

Una manera molt encertada d’expressar-ho! Aplicant-ho a “Classica Nova”:  m’enamora la tradició, l’origen, l’ancestral, les estructures arcaiques… i m’exalta la visió de fusionar llenguatges i cultures, connectant-ho tot.

Tot va començar una nit a la residència d’estudiants de la Hochschule de Múnic, oi?

La gràcia de tot plegat és que el fet de marxar per estudiar Composició a Múnic em va permetre viure en un país diferent amb estudiants d’arreu del món, conèixer noves cultures i compartir amb ells la meva. M’interessen els punts en comú, el que ens connecta, trobar aquella lògica humana darrere de cada nou idioma, de cada nova cultura, i trobar-m’hi a mi mateix en cada una d’elles. “Classica Nova” ha acabat sent essencialment això, el resultat musical de connectar-ho tot.

A Alemanya es paga per assistir a la presentació d’un llibre i l’autor pot estar llegint un fragment del seu llibre durant més de mitja hora. A diferència nostra quin valor donen a la cultura els alemanys?

Ep, que nosaltres tenim el Sant Jordi! Ironies a part, tretze anys viscuts a Alemanya i cinc a Bèlgica em fan ser prudent amb les generalitzacions. Si comparem Alemanya amb casa nostra en els camps del disseny, l’arquitectura, la gastronomia o el turisme, veurem que som referent mundial en tots ells. Cadascú potencia els seus valors i les seves tradicions. El clima alemany ha propiciat durant segles la pràctica musical familiar a casa, un costum molt estès i vigent encara avui dia. La música és sens dubte part irrenunciable del seu sistema. Les universitats són gratuïtes i d’altíssim nivell. Les sortides professionals, nombroses. A més, a les grans empreses invertir en cultura els surt a compte, de manera que contínuament es renoven i construeixen noves sales de concert, museus… a tall d’exemple, Múnic disposa de set orquestres de primer nivell, incloent-hi dues òperes. Cuiden les seves tradicions, senzillament. La imposició tan forta de l’ultra-catolicisme a casa nostra ha impedit en molts moments la inversió en formes de cultura com la música o la poesia, més abstractes, més incontrolables, més “perilloses”, i ha estroncat moments àlgids a nivell cultural com els anys anteriors a la guerra civil. Jo em pregunto: què volem ara, en aquest precís moment? Si la voluntat real és la d’esdevenir una societat d’éssers creadors i lliure-pensants, si no sabem potenciar encara més l’educació en tots els camps de la creativitat seguirem estancats durant generacions. A les “ments” brillantment obtuses que segueixen potenciant a través de la majoria de mitjans un “ramat” atontat i uniformitzat, els convido a reflexionar si tots els béns materials que n’obtenen els omplen realment l’ànima. Al final és una decisió personal de cadascú: pots malbaratar un regal com la vida vivint-la amb pobresa d’esperit, o pots viure-la amb ulls inquiets de nen fins l’últim respir!

Què hi trobarà l’oient en aquest àlbum?

No hi trobarà res. O ho trobarà tot. Depèn d’ell! “Classica Nova” està concebut com una experiència global en la que, qui hi busqui alegria, lleugeresa, intimitat, recolliment o fins i tot profunditat espiritual, la hi pugui trobar. L’àlbum està pensat com un viatge per les cultures amb les que personalment he pogut establir un contacte profund, com la balcànica de la meva dona, la llatino-americana i la oriental d’amistats íntimes, la centre-europea d’anys de residència, l’africana i l’àrab de familiars que hi viuen, o la pròpia mediterrània. En aquest viatge, en la sisena peça i delimitant la proporció àurea de tot l’àlbum, fem parada als meus “Orígens”: la cultura catalana. Sens dubte és la composició més personal de totes, escrita a Brussel·les el 2012, poc després de morir la meva àvia. En ella hi podem descobrir material melòdic del cançoner popular català amb “El Testament d’Amèlia” i un apoteòsic “Toc de Castells” final. A tot plegat hi vaig voler imprimir una mirada arcaica amb l’ús dels modes grecs Dòric i Lidi. Descobrir a posteriori, ja casat i amb un petit fill, que ambdós modes emprats a “Orígens” coincidien amb els noms de la meva dona Lidija i del meu bebè Dorian, ha acabat afegint un toc de misteri a aquesta obra ja de per si tan enigmàtica i màgica per a mi.

Parla’m de la discogràfica, Solé Recordings.

Els Luthiers Solé s’han forjat un prestigi i reputació entre els músics d’orquestra i solistes del país. Un dels germans, en Toni, va decidir crear un segell discogràfic amb la idea de donar llum a una col·lecció única amb enregistraments clàssics d’alta qualitat. Sabent del meu projecte “Classica Nova”, un programa musical ben “sui generis”, en Toni va tenir la idea d’inaugurar dins de la seva línia editorial una nova sèrie dedicada a la música viva del nostre país. Agraïment profund per apostar-hi!

Dos divertimento, un meditatio, dos divertimento, un meditatio, dos divertimento i dos meditatio. Aquesta alternança està del tot premeditada?

Absolutament! Fins i tot podria afegir que tot l’àlbum és un viatge harmònic per les tonalitats en tant que vibració, energia i llum, vist des del cercle de 12 quintes que vibracionalment corresponen als dotze mesos de l’any espiritual. En l’àlbum partim de la introspecció i la foscor del Do menor (solstici d’hivern), per acabar 7 quintes/mesos més tard amb la visionària i lluminosa tonalitat de Mi major, (més enllà del solstici d’estiu). Ni en la improvisació més radical no hi ha res casual!

Per tant, l’ordre és important en un àlbum?

La dramatúrgia global és essencial. És important com a creador saber què és necessari en cada moment, de la mateixa manera que un orador o un escriptor sabrà què ha d’aplicar rítmicament, estructuralment i dramatúrgicament per a mantenir l’interès de l’oient.

Què és un divertimento? I un meditatio?

El “Divertimento” és una forma musical històrica, de caràcter lleuger i alegre, la finalitat del qual és fer passar una estona agradable, “divertida” a l’oient. El “Meditatio” en canvi no existeix com a forma musical. “Connectar-ho tot” vol dir també aplicar conceptes globals a casos particulars. Escoltar qualsevol de les “Meditatio” de l’àlbum ens porta a un estat de quietud interior similar al que s’arriba a través de la meditació, d’aquí la idea d’anomenar aquestes peces senzillament així.

Quins instruments s’hi poden sentir a “Classica Nova”?

Per aconseguir el so singular de “Classica Nova” he incorporat instruments originals com el baix electroacústic Rhodes Piano-Bass nord-americà, les Daraboukes, Udús i Kalimbes africanes, els Bowls tibetans o els Tambors “legüeros” dels indis “Mapuches” xilens. Per fer-ho sonar tot, un ensemble de solistes internacionals van acceptar el repte d’acompanyar-me en aquest projecte, amb els percussionistes xilens Claudio Estay (Drum-Set i percussió) i Carlos Vera (vibràfon i marimba), segurament dos dels exponents més innovadors de l’escena percussionística actual, ambdós membres de l’Orquestra de l’òpera de Múnic (Bayerische Staatsoper), i amb el saxofonista i flautista germano-danès Kim Barth, un dels músics de l’escena jazzística més reconeguts de l’Europa central. I no ens oblidem que el responsable del so d’un àlbum com aquest no són només els instruments i els músics, sinó també l’enginyer que ho enregistra, mescla i masteritza. Agraïment etern al gran Ferran Conangla per deixar la seva empremta única en aquest àlbum!

La música, de totes les arts, és la més abstracta de totes perquè és bàsicament vibració. No cal cap mena de formació per sentir alguna cosa, com sí que cal per llegir. És per tant la que arriba més al fons? La que ens emociona més ràpidament?

Una reflexió interessantíssima! Certament, la música té aquest punt d’immaterial que la fa única. La música és capaç de fer-nos literalment vibrar, entrar en ressonància immediatament sense passar per la ment cognitiva. Tot el nostre cos, tot el nostre interior vibra. És per això que probablement és la que és capaç d’arribar més ràpidament a les nostres profunditats. Les reaccions del meu fillet de sis mesos quan sent el violoncel de la seva mare són per mi la viva confirmació del poder invisible de la música! L’altre dia m’emocionava adonant-me de la grandesa que suposa que avui dia tanta i tanta gent estigui fent música al món i en estils tan diversos i personals, des del jazz fins a la clàssica, el pop, el rock, el folk, la contemporània… la humanitat sencera cantant, fent música, quina realitat més meravellosa, històricament única, i tan diferent de la “realitat” que ens mostren cada dia els mitjans!

I el silenci, quin paper hi juga en la música?

El silenci és un mestre increïble. Els grans compositors han tingut sense excepció aquesta connexió profunda amb el silenci. La quietud interior sorgeix en el moment en què prenem consciència del silenci, ja que la ment és bàsicament “soroll”. El silenci et mostra el camí cap a l’estat de quietud. Per a molta gent el silenci ni tansols existeix, se senten incòmodes quan hi ha silenci. I de fet és tan senzill, simplement escoltar, ser-ne conscient, parar atenció al silenci. Per a la ment això no és agradable, la ment deu dir: “però si no hi ha res aquí”! Com més silenci exterior, la ment més s’hi resisteix i més “sorollosa” es torna. I tot i així, en el moment en què la consciència que va més enllà de la ment sorgeix, en el mateix moment en què prenem consciència del silenci exterior, el silenci interior apareix. I en aquest moment, el silenci deixa de ser només “silenci”, hi ha una qualitat en ell, una vida, una “ànima” impossible de comprendre a través únicament de la ment. Hi ha una bondat en el silenci. Expressat d’una manera més poètica, el silenci és com un poder immens que t’envolta per dins i per fora, un poder increïblement benigne, és de fet Amor en el sentit més profund, és la unitat, és reconèixe’t a tu mateix en l’altre. Algú va dir un dia: “El silenci és l’idioma que parla Déu, la resta no són més que males traduccions”. Una de les frases més profundes dels textos bíblics diu: “Pren consciència del silenci i sabràs què és Déu”. El silenci en la música només pot obtenir aquesta qualitat si el propi compositor és capaç de crear des d’aquest estat de consciència.

Vivim envoltats de massa soroll?

Una humanitat dominada per la ment, una ment que se sent incòmoda amb el silenci… no és d’estranyar que visquem envoltats de tant soroll. Som l’espècie que més soroll fa, la que més destrueix, la que més embruta, la que més consumeix i la que més lletjor crea. Per això és necessari usar el silenci com a mestre. Cal recordar, sempre que ens sigui possible, d’”escoltar” el silenci!

Biel Barnils

 

Més informació:

http://www.oriolcruixent.com

Presentació del diari “Jornada” a Vic

 

 

 

 

 

 

 

Dijous 21 de setembre a les 19.30 al Casino de Vic

Amb la presència de:

– Anna Palou, membre del grup promotor de la “Jornada”
– Alguer Miquel, cantant de Txarango
– Biel Barnils, escriptor
– Montse Castañé, membre de Càrnies en Lluita i COS

Al final de l’acte hi haurà un recital de poesia a càrrec d’Alguer Miquel i Biel Barnils

 

 

 

Els Nicomedes i J. V. Foix al Grand Tour

Dimecres 23 d’agost de 2017. Nit.

Vam sortir de Queralbs el 17 d’agost i hem deixat enrere l‘alta muntanya, els isards, les marmotes, els torrents i els rius d’aigua fredíssima.

El Solsonès és per mi una comarca pràcticament ignota i per tant una descoberta constant. El darrer tram de camí ha estat deliciós, paral·lel al riu Cardener.

Al Monestir de Sant Llorenç de Morunys hem vist el col·lectiu dels “Nicomedes Mendes” que prenen el nom del botxí més famós de l’Audiència de Barcelona, en Nicomedes Méndez López (1842-1912).

Comencem tard però no hi fa re. D’entrada la llum és natural però acabem a les fosques i ells amb frontals per poder-s’hi veure. La seva és una “Emboscada” simfònica d’improvisacions poètiques. Sobreposen veus, fan ritmes, reciten i fan accions. Fins i tot corren pel claustre, tiren pedretes o inviten al públic a acompanyar-los amb crits o bé parlant. No donen temps ni espai al silenci, com si amb la improvisació el silenci els pogués portar cap a un vertígen difícil de suportar.

Els “Nicomedes” són quatre homo sapiens sapiens que responen als noms de Guim Valls, Víctor Bonet, Núria Martínez-Vernis i Oriol Sauleda. Els agrada jugar, trencar la frontalitat i l’estaticitat dels moltes vegades avorridíssims recitals de poesia.

Estem cansats però ens ha agradat molt aquesta primera proposta poètica des de que vam començar a caminar en aquest Grand Tour.

Dijous 24 d’agost de 2017. Nit.

Els “Nicomedes” ens han dit adéu a la Font de Sant Serni, un adéu en forma de més poemes. Ha estat curt però intens. Han acabat jugant amb el so, les síl·labes i els significats de tots els nostres noms propis. També ens han donat una paraula a cadascú perquè reconstruïm més tard la frase d’en Perejaume entre nosaltres.

Hem pujat fins al coll de Jou i després hem baixat direcció a la ciutat de Solsona. Abans d’arribar-hi ens han vingut a buscar per portar-nos als Torrents de Lladurs, orígens paternals i ancestrals del poeta J. V. Foix.

Allà mateix, entre set alzines, l’Anna Terri amb un projector de transperències i en Moixic recitant poemes d’en Foix ens han fet veure visions amb el seu “Dir Foix als torrents”. El contrast entre la delicadesa d’ella i la visceralitat d’ell ens ha atrapat. Ella fa ús del projector i les imatges amb una gràcia que ens meravella, ell recita amb una gesticulació i abrandament que ens apassiona. Quedem commocionats davant l’experiència i la suma d’elements i som plenament conscients que és una peça única que no es tornarà a repetir igual.

M’emociono perquè em transmeten la força i la recreació del lloc on som. Tots els poemes hi fan referència, més o menys explícitament, a aquest lloc mític i místic, pàtria no-nata del poeta.

Aquest tarda mentre fèiem camí hem vist per primera vegada la serralada de Montserrat al llunyedar, destí final del nostre trajecte que acabarà el diumenge 3 de setembre. J. V. Foix s’ha sumat al nostre viatge i ja no ens deixarà.

 

 

El Grand Tour 2017

 

 

 

 

El Grand Tour és una ruta a peu que els caminants fan amb diferents artistes. Aquest 2017 sortirà de Núria per anar cap a la Cerdanya, el Cadí, el Solsonès i el Bages. Grand Tour acabarà a Montserrat. Sortirem el 17 d’agost i estarem en ruta fins el 3 de setembre. El camí recorrerà doncs les comarques del Ripollès, la Cerdanya, el Solsonès i el Bages.

Cada dia fem una etapa d’uns 15-23 km i trobem un artista o un grup d’artistes que tenen alguna cosa per compartir amb els caminants. Hi ha camins de plana i de muntanya.  Pel camí o als llocs de destí trobarem cada dia els artistes i mirarem, sentirem, llegirem, escoltarem tot el que ens vulguin oferir: poesia, dansa, instal·lacions, performance…

És una proposta per a tothom El viatge està obert al públic en tots els formats: es pot caminar tots els dies, o dos o tres, un dia, o simplement anar a un punt d’encontre i gaudir del que l’artista en aquell moment ofereixi. Tota la ruta està geolocalitzada a Wikiloc.com . En aquesta web trobareu una guia d’etapes que permet incorporar-se o aturar-se quan es vulgui i adaptar el projecte a cada format particular. El cost és de 10€ per persona/dia i inclou guiatge, transport de tendes i bosses, assegurança i  les activitats dels artistes. Grand Tour és un projecte per a tota mena de públics; famílies, artistes, caminants, amics de l’art i de la natura.

http://www.elgrandtour.net

 

 

 

El Grand Tour 2017

 

 

 

 

El Grand Tour és una ruta a peu que els caminants fan amb diferents artistes. Aquest 2017 sortirà de Núria per anar cap a la Cerdanya, el Cadí, el Solsonès i el Bages. Grand Tour acabarà a Montserrat. Sortirem el 17 d’agost i estarem en ruta fins el 3 de setembre. El camí recorrerà doncs les comarques del Ripollès, la Cerdanya, el Solsonès i el Bages.

Cada dia fem una etapa d’uns 15-23 km i trobem un artista o un grup d’artistes que tenen alguna cosa per compartir amb els caminants. Hi ha camins de plana i de muntanya.  Pel camí o als llocs de destí trobarem cada dia els artistes i mirarem, sentirem, llegirem, escoltarem tot el que ens vulguin oferir: poesia, dansa, instal·lacions, performance…

És una proposta per a tothom El viatge està obert al públic en tots els formats: es pot caminar tots els dies, o dos o tres, un dia, o simplement anar a un punt d’encontre i gaudir del que l’artista en aquell moment ofereixi. Tota la ruta està geolocalitzada a Wikiloc.com . En aquesta web trobareu una guia d’etapes que permet incorporar-se o aturar-se quan es vulgui i adaptar el projecte a cada format particular. El cost és de 10€ per persona/dia i inclou guiatge, transport de tendes i bosses, assegurança i  les activitats dels artistes. Grand Tour és un projecte per a tota mena de públics; famílies, artistes, caminants, amics de l’art i de la natura.

http://www.elgrandtour.net

 

 

 

Carmina caseus: tast de poesia i recital de formatges

 

 

 

 

 

Un tast únic, on gaudireu d’una selecció de poemes a càrrec de Biel Barnils, i del tast d’excel·lents formatges artesans i d’autor presentats per Isaac Gelabert.

Carmina caseus (poesia i formatge, en llatí) és una experiència sensorial on el binomi cultura i gastronomia no es poden deslligar, si és que mai ho han estat.

Dissabte 6 de maig a les 8 del vespre al Casino de Vic.

http://www.vic.cat/ccvic/propostes/propostes-primavera-2017/carmina-caseus

 

 

 

 

 

 

 

Més clar, l’aigua

Segons el diccionari Alcover-Moll el porc (o la truja) és un “mamífer ungulat domèstic, del gènere Sus, que té el cos gros, la pell dura, de color blanc o negrós, coberta de cerres, el morro llarg i mòbil, les orelles grans i tombades, les potes de davant molt curtes, i la coa curta i prima; es considera derivat de l’espècie Sus scrofa o senglar, i es cria per a l’aprofitament de la seva carn, que és molt saborosa”. A Catalunya n’hi ha més de 7,5 milions, concentrats a les comarques d’Osona i de Ponent, connectades per l’eix transversal (o eix dels porcs).  A Osona n’hi ha 800.000 però a tots els arriba el seu Sant Martí i se’n sacrifiquen 20.000 cada dia. Com que dels porcs s’aprofita tot la meitat s’exporten a França, Portugal, Itàlia, Corea del Sud i el Japó. “Sobren porcs i falten pageses!”

La mescla dels seus excrements i la seva orina amb l’aigua de la neteja de les corts són els purins, que s’usen com a fertilitzants als camps de conreus. Però contenen compostos nitrogenats, especialment nitrats, el problema de contaminació difusa més important a les aigües subterrànies de Catalunya  i el principal responsable del mal estat de les seves masses d’aigua. Com que la densitat de porcs és tan alta no hi ha prou terres per abocar els purins i estan saturades, cosa que converteix Osona amb la comarca de Catalunya amb més excedent de nitrogen respecte a les terres agràries disponibles. Els números canten: les 28.400 hectàreas de superfície fertilitzable intesiva produeixen 10 milions de quilograms de nitrogen tot i que només en poden absorvir la meitat. El nitrat queda al sòl però quan plou s’escola fins als aqüífers i d’aquí als pous i a les fonts, afectant també els cursos d’aigua superficial.

El Grup de Defensa del Ter, que m’ha facilitat moltes de les dades que surten en aquest article, és una entitat ecologista indispensable que fa anys que es preocupa per la contaminació dels aqüífers i les rieres de la comarca. És per això que cada any publica els resultats de les anàlisis de la qualitat de l’aigua de les fonts osonenques, constatant que més de la meitat estan contaminades pels nitrats. La feina que fan és impagable i les dades empíriques que fan públiques topen amb els interessos de l’anomenada aristocàrnia.

Per redreçar la situació caldria, sobretot, reduir la cabana porcina i anar cap a un model més sostenible, lluny de les macrogranges que han anat ploriferant amb els anys i multipliquen la població porcina. Segur que apareixeran nous models de tractament millors que els actuals, però ara mateix les plantes de purins no són la solució de re perquè perpetuen el model de producció a l’engròs. El delicat equilibri entre cabana porcina i sostenibilitat ambiental cada cop és més fràgil. La situació s’ha agreujat, especialment després que una ordre ministerial del juny de 2014 fes tancar les plantes de tractament de purins que generaven biogàs.

El problema no són els nitrats sinó el model de producció, el capitalisme salvatge que s’afarta com un porc perquè de porc i de senyor se’n ve de mena. No es produeix per menjar sinó per vendre. El sector porcí representa el 3% del PIB de Catalunya (després del turisme és el sector que més hi contribueix) i el 50% del PIB d’Osona.

A la indústria de la carn n’hi hauria per dir-li el nom del porc perquè s’engreixa a costa del benestar dels animals, la salut de les persones, l’explotació laboral dels seus treballadors i la lletjor dels nostres paisatges. I la Generalitat d’Amunt no ajuda a revertir aquesta situació perquè fomenta la indústria del sector en detriment de la pagesia. També hi ha una manca de control absolut amb la realitat dels purins que són la causa d’aquesta tragèdia mediambiental de dimensions còsmiques.

Com li passava al Met de Ribes la riuada se’ns emporta. I quan els vilatans contemplen esgarrifats l’escena des de dalt el pont i ens pregunten “com vas?” contestem un “anar fent” que ja no es creuen ni les truites.

J. V. Foix a ultrança

197A mort, fins a morir, a fons, fins al fons, fins al final, fins al darrer límit, més enllà de tot límit, extremadament, sense reparar dificultats; Foix abans-d’ahir, tot l’abans-d’ahir, ahir, tot l’ahir, avui, tot l’avui, demà, tot el demà, demà passat, tot el demà passat. Foix ha estat per mi, i per moltes generacions de catalanopensants un referent, un far, una fita, una monjoia segura que ens ha acompanyat arreu, tothora, en temes de llengua, pensament, país i vida, tota una vida. J. V. Foix a ultrança, queda dit doncs, sense que hi pugui haver cap mena de dubte.

I ha estat un autor, per la seva comuniat lingüística, poc llegit, o directament gens, re. O pitjor, mal llegit, mal interpretat, des de la publicació del seu primer llibre fins a generacions després de la seva defunció. Per exemple, se’l titlla d’escriptor surrealista i ell va confessar diverses vegades que “en aquest país no he conegut mai sinó un sol home que no fos superrealista, i aquest home sóc jo”. O com va deixar escrit a la Lletra a Clara Sobirós “recorda sempre que sóc un testimoni del que conto, i que el real, del qual parteixo i del qual visc, amb cremors a les entranyes, com saps, i l’irreal que tu et penses descobrir-hi, són el mateix”. O molt sovint es parla del seu hermetisme, de la dificultat d’entendre’l bé. I esclar que si no s’ha llegit gaire o ben poca cosa i d’ínfima qualitat literària pot costar. I dit això tot va a gustos. Ara: millor si s’ha fet una feina prèvia de lectures abans i no tothom està disposat a fer-les i a treure hores de televisió, mòbil o ordinador. Però Foix, quan hom hi entra, a poc a poc si es vol i ajudant-se de l’enorme bibliografia que s’ha escrit i espero que se segueixi escrivint sobre ell, és d’una claredat que esgarrifa i el seu català mai hauria d’haver deixat de ser el nostre.
Sí, d’acord, amb totes les excepcions que hom vulgui. Hi ha hagut lectors i escriptors que han fet l’esforç d’aprofundir-lo, entendre’l i explicar-lo. Per exemple, el gran Gabriel Ferrater a Foix i el seu temps (Quaderns Crema, 1987), la Vinyet Panyella a J.V. Foix: 1918 i la idea catalana (Edicions 62, 1989), en Pere Gimferrer a La poesia de J. V. Foix (Edicions 62, 1974) i la Mercè Tricàs i Preckler a J. V. Foix i el surrealisme (Edicions Anglo-Catalanes, 1986). I me’n deixo alguns o fins i tot molts, afegiu-los vosaltres als comentaris.
També cal destacar la feinada impagable de les editorials Quaderns Crema amb l’edició de molts dels seus llibres i un meravellós Àlbum Foix. Una successió d’instants (Quaderns Crema, 1990) i Edicions 62 amb la publicació en diversos volums de les seves obres completes i una col·lecció de llibres de tapa dura blanca amb un cedé que conté la veu del mateix poeta recitant —i que bé que es recitava!— que han contribuit a difondre, aprofundir, entendre i explicar la seva obra, és a dir, la seva vida.
Queda encara, però, molta feina per fer perquè és un autor que no te l’acabes mai i cal reinterpretar-lo a cada nova generació, com passa amb tots els clàssics i Foix és un dels nostres clàssics del segle XX que explica l’àrea geogràfica i lingüística que li va tocar viure, els seus contemporanis, les seves idees i els seus paisatges (sobretot Sarrià i Port de la Selva). La feina a fer seria, i aquesta és la meva obsessiva carta anual als reis de l’orient, això sí que seria d’urgència màxima, una edició crítica de tota la seva obra. Algú en sap alguna cosa? Algú hi treballa? Les institucions catalanes ho saben que tenen un autor a reivindicar i explicar al món? No, l’anomenat Procés s’ha deixat la cultura pel camí —com bé reivindica l’amic Altaió, Vicenç— perquè a la politiqueria de vol gallinaci mai li ha interessat la cultura. I així va, així anem. Paciència i avant.
Per anar acabant, destacar alguns fets de la seva vida que sempre m’han ajudat a entendre el personatge. Per començar, apuntar que vingué d’una nissaga de pastors tot i que fou el primer a no exercir aquest ofici —com Josep Pla amb l’ofici de pagès—. Va néixer el 1893 a la vila de Sarrià —que no s’annexionà a Barcelona fins el 1922, llavors a 5 quilòmetres de la ciutat i que tenia uns 5000 habitants—.
El 1901, amb només 8 anys, confeccionà el diari Lo Català, amb dibuixos de Josep Obiols, condeixeble seu i company a l’Escola Municipal de Sarrià. Començà a publicar contes i acròstics a la revista infantil En Patufet amb el pseudònim Joseph del Mas. De fet, sempre estigué vinculat al periodisme i col·laborà molt activament a publicacions com Monitor, Amic de les Arts, La Publicitat i Serra d’Or, amb el buit entremig provocat pel franquisme, doncs es negà a publicar en cap altra llengua que no fos la catalana.
Ja de ben jove proposà als seus companys d’escola de comprar una guardiola on depositarien una moneda de 2 o 5 cèntimcs per cada barbarisme lingüístic. De seguida seguí la modernitzadora ortografia que propognava la revista l’Avenç, antecendent de les normes ortogràfiques de Pompeu Fabra.
Deixà els estudis de Dret al cap de 2 anys d’haver-los començat “per una crisi de lectura”. Enlloc d’estudiar entrava a la Biblioteca Universitària a llegir March, Francesc Eiximenis, Sant Vicenç Ferrer, Petrarca, Dante, Llull i Jordi de Sant Jordi. També els trobadors provençals i els clàssics grecs i llatins.
Més endavant son pare comprà una foneria tipogràfica i el posà d’encarregat fins que aparegué el linotip i va haver de tancar. Llavors portà el negoci familiar de confiteria i pastisseria posant en pràctica la teoria d’Eliot dels dos oficis, o seguint l’exemple d’Spinoza, que era òptic i literat, cosa que li va permetre tenir la independència econòmica necessària per poder escriure sense dependre de cap editorial ni diari, amb total llibertat.
Per tal d’evitar la prohibició de la retolació en català als establiments públics durant la dictadura de Primo de Rivera, escrigué als rètols de la seva pastisseria paraules que es poguéssin llegir en les dues llengües: bomboneria selecta, pasta seca superior o postres del país.
Combinà de seguida la voluntat d’incorporar a Catalunya els moviments avantguardistes de l’època, sobretot francesos i italians, amb unes sòlides bases en la tradició. Fou allò que se’n diu un intel·lectual pur. Tot alhora, racional amb tics irracionalistes i conservador amb tics avantguardistes —o a l’inrevés—. Somià una conferederació catalano-occitana. El seu ideari polític era una barreja entre el nacionalisme integrador de Prat de la Riba, el culturalisme mediterranista d’Eugeni d’Ors i el racionalisme de Charles Maurras.
I sobretot la llengua, aquesta llengua que es parlava al seu Sarrià natal d’abans de la guerra i la que va aprendre llegint els clàssics catalans. Una llengua que em captivà a l’adolescència, quan el vaig començar a llegir, el seu impacte encara em ressona i retorna cada vegada que el rellegeixo. Una llengua allunyadíssima del catanyol que ara es parla, víctima del genocidi cultural que hem patit i del procés d’analfabetisme galopant i desprestigi de la llengua que va corcant el llenguatge (dos i mitja, cafè sol, tinc que venir i un preocupant etcètera).
Però de fet no cal escandalitzar-se perquè el Telenotícies vespre de la Televisió de Catalunya no digués ni mu sobre el 30è aniversari de la defunció de J. V. Foix quan repassava les efemèrides del 2017. S’explica molt millor en Gabriel Ferrater a Foix i el seu temps (Quaderns Crema, 1987): “El que convé que no entenguin el poeta són, simplement, la gent de la ràdio, la gent del cine, la gent de la televisió, la gent dels diaris. Són la gent que agafaran les seves imatges, que agafaran els seus temes i que els trivialitzaran. És el que els deia de la comparació dels Estats Units i de l’Imperi Romà que trobem a Saint-John Perse, però, en aquest cas, és el contrari: és una imatge trivialitzada pels imbècils dels diaris, que Sanit-John Perse subtilitza i aixeca pel seu procediment indirecte. Però és que podia passar el contrari: una imatge que a Foix és útil i interessant, és fatal que, si és entesa i si cau a les mans d’aquesta gent dels que els americans en diuen mitjans de massa, aquesta imatge serà corrompuda, serà trivilaitzada i serà explotada per fins abjectes. Per tant, és inevitable que el poeta es refugiï a amagar el seu sentit a aquesta gent de qui no vol ser entès, justament, per crear-se un públic, ben reduït, a qui demana i de qui espera que l’entengui plenament”.

9999999999999999999

 

Furriols, Montoya i Lafon permeables

Biel Barnils

 

 

 

 

 

El Museu de l’Art de la Pell acull fins el 31 de gener de 2017 l’exposició Permeabilitats que recull obres d’en Joan Furriols, Pep Montoya i Jordi Lafon.

És permeable allò que es deixa travessar per un gas o per un líquid. Certament, aquesta exposició, i moltes de les obres mostrades, tenen molt de gas i molt de líquid —prou d’aigua i alguna cosa de foc—. Els tres artistes s’han deixat permeabilitzar pels líquids i gasos dels altres dos, establint així un diàleg constant, fructífer, cap a variades i dobles direccions, no totes tan evidents ni clares a primer cop de vista. Les aclucades d’ull d’un a l’altre són constants, bastint així un discurs unitari però amb moltes veus. Com allò del jazz ben entès: que sembli que cadascú va a la seva però no, l’oïda sempre atenta a tot allò que et pugui dir l’altre.

I parlant de dir, aquesta exposició en diu moltes de coses —més enllà dels dos vídeos que s’hi poden escoltar—. Diu, per exemple, en forma de pregunta: on comença l’escultura i on l’objecte? És decent separar una cosa de l’altra? És decent separar la cultura per cledes com qui separa el bestiar? Tots tres, en Joan Furriols, en Pep Montoya i en Jordi Lafon, ­­­­­­­­­­­­­­­­­partint de la pintura, han anat a parar a d’altres camps, doncs benvinguts al segle XX —i una minúscula part del XXI—.

El plaer estètic i les dobles lectures, la sensació d’estranyesa i d’ironia davant algunes obres ens acompanyen durant tot el recorregut de l’exposició. Una exposició intergeneracional, interclassista però no intercultural, doncs ara els referents culturals són cada vegada més locals —és a dir, més universals—.

Hi ha també en aquests tres artistes, i en els artistes en general, una tendència connatural a acumular objectes, amuntegar-los, com aquella febre mal anomenada de la síndrome de Diògenes, la qual propugnava exactament tot el contrari. Quedar colgats d’objectes per, algun dia, fer-ne alguna peça artística ja que tot, tot, s’aprofita, com a la cuina.

Cal advertir, per anar acabant, que s’abstinguin de visitar l’exposició Permeabilitats tota mena de bestioles noucentistes recalcitrants, amants dels bodegons-i-poca-cosa-més i els que deixen anar aquella bestiesa d’això-que-feia-Miró-ho-pot-fer-un-nen-de-quatre-anys.

Tothom està avisat?