Romeu

Avui el cicle d’ Antologies del Col·legi de Llicenciats homenatjarà Josep Romeu i Figueras, una de les mirades més remarcables del panorama cultural català del segle XX, medievalista, crític literari i també poeta, que va morir el passat mes de desembre a l’edat de 87 anys. […]

Quan vaig proposar al doctor Romeu de participar en aquest cicle de lectures em va fer un comentari que podia semblar irònic. Va agrair la invitació, va demanar que l’antologués Miquel Batalla i el llegís Jaume Rocosa i va acabar la conversa dient: ens hi veurem si encara som vius. Malauradament, la ironia s’ha girat en profecia.

Per això hem volgut que aquesta lectura fos també un petit homenatge a la seva memòria, i un homenatge centrat en una de les facetes potser menys conegudes però més estimades per ell, la de poeta. Presidirà l’acte el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Jaume Subirana, i farà una semblança de l’autor l’escriptora Maria Enrich. En copio un poema que ja té anys per tast:

Atzar, destí (II)

Ignoraré per quina estranya veu
sóc conduït en la foscor que plana

com una ala potent i blana

damunt el fat que em mou i em porta al freu

on mort amb amor s’agermana,

i no sabré qui mou en mi l’obscur,
el vague anhel de sobreviure encara,

a cada naixença més pur,

la trista fi de cada instant, tan rara.

Però una força em condueix, errant,
a no sé quin estrany destí ni fita

que m’esperona i m’adelita.

I enllà segueixo, insegur, sempre avant

amb una por per mi no dita

de perdre massa la menuda i lleu
felicitat que em peix, mesquina i pobra,

no sé ben bé si fill d’un déu

o si captaire a qui mai res no sobra.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*