9 de febrer

Dissabte va ser 9 de febrer per tercera vegada: fins fa tres anys, per a mi aquest era un dia com qualsevol altre. Des d’aleshores, faci el temps que faci, té i tindrà sempre una llum pròpia, única. […]

Després de tot el que hi vam viure, al cap d’un temps i sense que en parléssim abans, la Dolors va escriure el conte "La bossa" i jo vaig fer aquest poema, on ressona a la meva manera –i també com a homenatge– l’Estellés. Sense haver-nos-en dit res –hi ha moments que parlar no ajuda gaire a dir-se res– en el seu conte i en aquests versos apareixen molts dels mateixos detalls.

Pausa

Què quedava de tu dins aquella carcassa
que s’enduien dos homes com qui no fa el que feien?
Què quedava de tu mentre s’entrebancava
la cruel cremallera que et tancava per sempre?

Com semblaven suspesos el temps, el so, la vida,
mentre t’introduïen en aquell furgó blanc…
Els volíem suspesos, sostinguts en el buit
com si res no sentíssim. I l’olor de les gambes
ens tornava de sobte el fred viu del febrer,
una olor inoportuna del veí que cuinava
com si no passés res, perquè res no passava,

que la mort se t’enduia i ens deixava ben orfes,
de la teva alegria ja per sempre ben orfes.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Interiors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*