Literatura regional

Llegeixo una mena d’entrevista que publica Tiempo a l’escriptor Horacio Vázquez Rial i trobo alguna de les seves respostes preclara. […]
La pregunta és directa i netament despectiva: "¿Qué le parece esto de dedicar la Feria de Frankfurt a la literatura catalana?"

Vázquez Rial hi respon sense complexos: "El problema está en las ferias, en que se dediquen a regiones. No se hacen ferias sobre la literatura de Baviera, sino sobre la literatura alemana… Y no me imagino dedicarle nada a la literatura en alemán dejando fuera a Austria."

O sigui que, segons l’individu, convidar la cultura catalana equival a convidar l’extremenya i passa que t’he vist. Ni s’atura un moment a aclarir si és o no rellevant que en aquesta mena d’Extremadura de la qual parla hi hagi una llengua pròpia amb una tradició literària mil·lenària i present.

D’això se’n deu poder dir, per passar-se de moderat, provincianisme.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Cosa pública. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*