Resistència

Gràcies a Miquel Pairolí, que l’ha traduïda al català, llegeixo la breu Carta a la meva filla de Georges Hyvernaud, publicada com el número 100 de la plaquette gironina Senhal. […]

Hyvernaud, un professor de literatura francès mobilitzat durant la segona guerra i, captiu dels alemanys, empresonat cinc anys en camps de concentració situats a Polònia, la va escriure en ser desplaçat cap a occident davant l’avenç dels russos. I, segur que fatigat i colpejat per la falta de sentit de tot plegat, diu:

"Un es pregunta per què resisteix. Perquè no estic sol, diu un. I un altre, i podria ser el mateix: perquè l’home és un ésser que no renuncia. Resisteixes per res, per això, perquè ets home."

Per això, segur, sí. En ser alliberat va tornar a les seves classes. Va publicar la carta a la revista Espaces a finals del 1945. I va poder viure fins el 1983.

[A la imatge, una caricatura prou al·lusiva que presideix la pàgina dedicada a Hyvernaud.]

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Lectures. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.