Per què m’he fet de la Crida?

Després d’haver tingut un cert paper, petitó, en el Congrés fundacional de la Crida —durant molts dies tanta gent m’ha dit allò de ja et vam veure a la tele!—, em va semblar que convenia que expliqués què hi feia i per què. Així va néixer l’últim mail obert, publicat fa una desena de dies. Hi dono raons per ser-hi a la Crida, que espero de debò que no es tornin, massa aviat, motius per deixar-la…

El repte de la Crida

Escric aquest article divendres, mentre la guàrdia civil s’emporta a Madrid els homes i les dones que ens té segrestats. Però continc la ràbia, el cop de geni amb què reaccionaria a tanta impotència, per parlar de tota una altra cosa que em sembla que és el moment d’explicar.

No he militat mai en cap partit polític, i he presumit sempre que no hi militaria, segurament perquè sé que davant de qualsevol consigna tendeix a sortir-me ben de dins un estirabot. No em puc imaginar que cap disciplina de partit m’hagi de condicionar l’acció o l’opinió. I, tanmateix, m’he fet de la Crida. Per què?

Perquè estic esgotat de la dinàmica partidista ordinària. Estic convençut que només si som capaços d’unir el màxim de forces aconseguirem trencar el mur que ens atenalla: només quan les hem unides hem avançat, inqüestionablement. I per fer-ho calen eines noves d’acció política, que no responguin als interessos tàctics de cada partit, però que no vagin contra els partits i que d’alguna manera hi puguin conviure. I això és el que, per més difícil, quimèric, que pugui semblar, he entès que es proposa la Crida.

Ser, abans que res, aquesta eina d’acció política al servei de la república, com un paraigua que aixoplugui tots els qui íntimament ja l’hem proclamada, tant se val d’on vinguem, tant se val on militem. Una eina que permeti construir la unitat que ens dóna força, sense condicionar-la a cap renúncia de programa particular, simplement perquè l’únic punt del seu programa és fer material la república. Una eina que permeti fer república des de totes les institucions que sigui capaç de conquerir. I que per conquerir-les pugui traduir-se, quan en sigui l’hora, en l’instrument més eficaç per fer front a cada convocatòria electoral.

A mi m’ha cridat l’atenció que, davant l’aparició de la Crida, la primera obsessió de molts observadors hagi estat esbrinar si es presentarà a les eleccions municipals i europees. Entenc que la Crida, a través de les instàncies de govern començades a articular tot just fa deu dies, ho debatrà i ho decidirà pròximament, i que ho farà en clau netament republicana: en el cas de les municipals, per exemple, tindria sentit presentar candidatures allà on, sense unitat, la primera força pugui no ser independentista. I no caldrà on qualsevol dels partits republicans ja tenen implantació consolidada.

Quina és la dificultat d’aquest plantejament? Que per a fer això la Crida no s’ha de comportar com ho fan els partits, sinó amb la generositat que dóna la convicció en l’objectiu final. I que per fer-ho de debò no es pot començar pel possible resultat de la deliberació, una improbable candidatura unitària, sinó per construir des de sota i lentament la unitat d’acció. Quimèric, deia fa un moment. Val la pena provar-ho? Sens dubte. Perquè el preu de no fer-ho serà, segur, massa alt.

Ja ho sé: el que dic és d’una ingenuïtat extraordinària. I no me n’avergonyeixo gens ni gota. És la mateixa ingenuïtat que em va dur a comprometre’m fa deu dies, en el congrés fundacional de la Crida, en la presentació d’una candidatura complementària de la candidatura “oficial”. Ho explico: els congressistes havien d’emetre dues paperetes, una amb l’elecció de president i secretari general i una altra amb la tria dels 19 membres del govern de l’associació. A quatre dies del congrés només hi havia una única candidatura. Per això un grup de persones en tots els sentits diverses —territorialment, sectorialment, ideològicament— va decidir formalitzar una segona llista i Jordi Ferrés i jo ens vam immolar encapçalant-la com a candidats a la presidència i la secretaria general tot demanant el vot per a Jordi Sánchez i Antoni Morral, els altres candidats. Era la condició necessària perquè els congressistes poguessin triar els 19 membres del govern entre 38 candidats.

La ingenuïtat va obtenir contra tot pronòstic un terç dels vots de l’assemblea i va incorporar dues persones de la segona llista en el nou govern. Que, així, ha guanyat en diversitat, en pluralitat. No és pas poca cosa. I ha demostrat que, si ens ho proposem, podem fer-ho tot d’una altra manera i trencar alguns motlles. No és això, comptat i debatut, el que volem, també, els defensors de la república?

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet, Opinió publicada i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*