Posa Gaudí a la teva vila

La plaça Cabrinetty és un dels indrets més suggerents de Puigcerdà: tant la plaça tota porticada com el personatge que li dóna nom insinuen que la capital de la Cerdanya és plena de secrets que val la pena de descobrir, bé que la majoria hagin estat massa amagats fins i tot per als mateixos cerdans… […]

Potser per donar-me la raó, en un dels angles de la plaça descobrim a la façana de l’edifici de l’antic hotel Europa aquesta placa, que diu:

L’arquitecte
Antoni Gaudí
l’estiu de 1911
aquí a l’Hotel Europa
recobrà la salut
inspirant-li
la façana de la Passió
del temple expiatori de la
Sagrada Família

Que Gaudí va fer estada a Puigcerdà per raons de salut deu ser prou fàcil de contrastar. Que l’Hotel Europa o la plaça Cabrinetty, o potser l’esplèndida postal sobre el Cadí des del Balcó de la Cerdanya, li inspiressin en alguna mesura les formes de la façana de la Passió, ja semblen figues d’un altre paner…

Però, en qualsevol cas, la connexió queda feta, a la vista per estimular les fantasies del visitant curiós que, després de llegir la placa, s’endurà, segur, una impressió encara més forta del lloc. Benvinguda sigui, doncs, i més n’hi hagués (sempre que no siguin per engrandir la mitomania Ruiz Zafón: aquesta va més que sobrada!).

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, Postals i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*