L’Escola de Llibreria

Un dels fenòmens imprevisibles que més està regenerant la presència pública del llibre al nostre país ha estat l’aparició d’un rosari de petites llibreries independents, llibreries d’autor en diria, paral·lela a la creació de diversos segells editorials igualment petits, independents i d’autor. I no deu ser casualitat que les iniciatives llibreteres hagin coincidit amb la creació de l’Escola de Llibreria. […]

Quan vaig començar a sentir a parlar del projecte la reacció íntima va ser semblant a la que em va provocar la construcció de l’Escola d’Escriptura. No em fa res d’expressar-la en veu alta: en traurem més profit els docents que no els alumnes! Perquè segur que hi ha coses que no es poden ensenyar. Ai las, però també n’hi ha moltes d’altres que sí que s’aprenen!

Conec l’Escola de Llibreria, un projecte del Gremi de Llibreters amb la Facultat de Bibioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, d’ençà de la seva creació fa cinc cursos. El conec des de dins, perquè els seus responsables m’hi han convidat cada any a compartir amb els inscrits algunes de les coses que he après al llarg dels anys sobre el món del llibre i de l’edició.

I ara, després de l’experiència sobre el terreny, ja sé que m’equivocava. Potser jo n’he tret molt més del que hi he ensenyat. Però de l’una han sortit no pas pocs projectes de llibre —s’hagin fet públics o no, hagin tingut recorregut comercial o no— i de l’altra prou propostes de llibreria que sense les escoles segurament no s’haurien pogut materialitzar. Unes propostes de llibreria que sovint han fet esclatar inèrcies i llocs comuns a favor de la relació amb la literatura.

És per això que van néixer. I que hem de confiar que continuïn formant noves promocions d’aprenents d’escriptors i d’inquiets agitadors públics del llibre i de la lectura. O no esperem que siguin això, els llibreters d’avui?

 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cosa pública i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*