Dotze anys i un dia de reclusió menor

Ho confesso: no he pogut evitar la curiositat. He obert la llista de procediments judicials militars que afecten 66.590 persones físiques i 15 jurídiques i hi he tafanejat una estona. […]

Això vol dir que he posat els meus primers quatre cognoms al buscador, tot i saber que no hi trobaria res. Per curiositat. I de sobte me n’he recordat.

He recordat que no el van conèixer. Que gairebé no en saben res. Que l’àvia no en va parlar mai i el pare a penes els n’havia explicat cap cosa. Que després de la guerra va fer presó. I que, després de sortir-ne, mai més no va ser ningú.

La seva presència en la llista no aclareix gaire res:

Borau Álvarez, José. Consell de guerra. Sumaríssim. 1939. Pena: Vint anys de reclusió temporal. Commutació: Dotze anys i un dia de reclusió menor. Indultat.

Ni que en poguéssim reconstruir la història, tants anys després, no n’ompliríem el buit. I és exactament d’això que es tracta: recuperar la memòria, restituir la dignitat als vençuts, fer les paus amb el passat. Encara que et deixi aquesta agror als llavis i aquesta buidor a l’estómac.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Veus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*