El canvi cultural a Catalunya

A propòsit del llibre que du aquest títol, un aplec d’opinions ideat per Jordi Cabré, la Revista de Catalunya em va demanar una ressenya que ha aparegut al número del darrer trimestre del 2016, el 296. […]

I que comença amb la frase següent:

Aquest és un d’aquells llibres predestinats a no ser llegits ni tan sols pels seus autors. I és una llàstima que hagi de ser així. Perquè, d’interès, en té.

I acaba:

Però potser la principal contribució del llibre sigui que encarna, ni que fos per acumulació, la fam que molts tenim de debat sobre la cultura: sobre la significació social de la cultura, sobre el lloc que ha d’ocupar la cultura en el futur del país, sobre la relació amb les tradicions, sobre el futur dels creadors, la responsabilitat dels mediadors i el protagonisme cultural dels ciutadans —que no només consumidors—. Aquesta és la primera conclusió general que en trec, jo que sí que l’he llegit de cap a cap. La següent és el dubte sobre el moment, el format i l’abast que aquest debat que clama al cel haurà de tenir perquè sigui prou inclusiu, concret, crític i profund. És a dir, interpel·lador i, per tant, efectivament transformador.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet, Crítica i ressenyes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*