Raimon, 75 anys

Avui jo també celebro que Raimon fa 75 anys. I ho faig rellegint, tornant a escoltar, una de les cançons que per més que m’agrada potser no és entre les meves més preferides —”La pedra”, “La nit”, “Som”, “Cantarem la vida”, sempre, a més dels poetes a qui ha posat veu—, i m’agrada sobretot per aquesta imatge tan excepcional del temps que s’escola com l’aigua entre les mans:

Un lleu tel d’humitat

No podràs agafar
ni amb les mans ni a grapats
l’aigua del temps que vius:
als dits et quedarà
un lleu tel d’humitat.

L’ofici m’ha portat
la tensa soledat
que no es trenca per fora:
la voluntat d’amor,
l’impuls net del desig.

Intermitent com tot,
m’enlaire i caic sovint,
perquè oblidàrem junts
el naixement del goig,
igual que es desfà el fum.

Un cansament de plors
—recança per moments—
em formigueja el cos:
“Cal transformar el món
i canviar la vida”.

El nostre món de tots
i aquesta nostra vida.
I això no ho pots fer sol
perquè és dura la lluita:
haurem de ser-ne molts.

No podràs agafar
ni amb les mans ni a grapats
l’aigua del temps que vius.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cançó, General, Lectures i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*