Una finestra a la Rambla

IMG_20150910_193724

Fa dies, setmanes, potser mesos i tot, que en sortir del metro a Liceu els ulls se me n’hi van.

Allà on hi ha el Cafè de l’Òpera, gairebé encavalcada entre dos edificis, a l’alçada del segon pis —que, nominalment, deu ser allò que en deien el principal—, hi ha una finestra, única, tancada, amb dos porticons que mai no he vist oberts. La fusta i les frontisses indiquen que és allí des de fa anys, dècades, potser algun segle i tot.

Del carrer estant només se m’acuden enigmes. Què hi ha, darrere la finestra? Una cambra? Un espai de pas? És per atzar que queda ben bé davant per davant de la façana del Liceu? O la van obrir justament per això, i així observar el tragí de calesses i copaltes els dies de funció? De quines mirades deu tenir memòria? Quines mans hi han deixat empremta en abocar-se a l’ampit?

Ara, sempre que passo per la Rambla dels Caputxins, alço la vista fins a aquell punt, amb l’esperança que, un dia o altre, segur, hi sorprendré algú, espiant d’esquitllentes entre els porticons, vés a saber des de quin moment de la història, el cafarnaüm multicolor que és avui a tothora, i el tòpic no ho diu perquè sí, el passeig més popular de la ciutat.

IMG_20150910_193719

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mirades i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*