Manhattan Time

Foto Lali Puig 1

El quinzè festival de poesia de Sant Cugat es va tancar, diumenge 25, amb una lectura en record de Montserrat Abelló. Hi vam ser una dotzena llarga de lectors i les cançons de Mirna i Xavi Múrcia.

Recordo que hi van intervenir Carme Riera, Rosa Fabregat, Lluïsa Cotoner, Neus Aguado, Maria Antònia Massanet, Susanna Rafart, Míriam Cano, Jordi Valls, Josepmaria Viñes, Xavier Montoliu i Gerald Fannon, Mariona Sagarra, i encara algú més, davant un centenar de persones que omplien el celler modernista del carrer Sant Medir, amb Mireia Bofill, filla de la Montserrat, a primera fila.

Jo hi vaig llegir dos poemes de Més enllà del parlar concís, l’últim llibre publicat per Abelló, tot just uns mesos abans de morir, el 2014. Primer, “La nit s’acosta”, que acaba amb un vers en pausa:

Espero.

Després, com un mirall de l’anterior, potser una continuació o una glossa, “L’hivern s’acosta”. La segona estrofa posa paraules a aquella espera, i no són gens fredes:

Qualsevol tarda,
sense ni tan sols pensar-hi,
altra vegada
ens trobarem, com sempre,
units per la mirada.

 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lectures i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*