Cent anys de Pastorets

CentenariPFT119

El 24 de desembre del 1916 es van representar per primera vegada, al Coliseu Pompeia del barri de Gràcia, a Barcelona, els Pastorets de Josep M. Folch i Torres. Això vol dir que l’any que ve se n’escaurà el centenari i que, vist per sobre, aquest Nadal se’n celebrarà la centena temporada.

Vist per sobre, dic: els Pastorets, i especialment els d’en Folch i Torres, continuen vius, i ben vius, en els teatres d’una pila de poblacions d’arreu del país; però, tot i la seva continuïtat, han viscut algunes temporades en blanc, especialment les de la Guerra Civil, perquè eren massa de missa, i les primeres de la dictadura, perquè no es podien fer en català. Però, sigui com vulgui, en Lluquet i en Rovelló no callen i segur que l’any del centenari es faran sentir pertot encara més.

Per preparar-nos-hi, aquest dissabte les escales del Teatre Nacional van acollir una munió d’àngels i dimonis, arribats des de diverses comarques, que van començar esbatussant-se i van acabar acordant un armistici, gràcies als bons oficis de Toni Albà, pastoretista reconegut i ambaixador del centenari. Hi vaig ser, en nom de la Fundació Folch i Torres, per ajudar a empènyer la festa, amb Lenke Kovács, comissària de la celebració, Lleonard del Rio, coordinador general de la Coordinadora de Pastorets, Ramon Folch i Camarasa i encara molts més que, amb banyetes o sense, amb plomes o sense, posen cada any el seu talent a fer possible que els Pastorets tornin a l’escena.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cosa pública i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.