East Side Gallery

IMG-20150730-WA0001

Berlín és una ciutat travessada de cicatrius. La del mur és especialment visible i feridora. I, en un llarg tram, paradoxalment vistosa.

En diuen East Side Gallery i és un pany de l’antic mur de més d’un quilòmetre, tot al llarg de la Mühlenstrasse, amb el riu Spree a l’esquena, convertit en una exposició d’art a l’aire lliure: un centenar d’artistes hi van pintar fa vint-i-cinc anys alguna cosa més que un grafitti, peces de tota mena d’estètiques i estils, entre les quals predominen, com no costa d’entendre, obres d’inspiració política.

Entre totes algunes destaquen especialment. Per exemple, “Wir sind ein Volk” del russoalemany Schamil Gimajew, davant el qual ens vam retratar. O, encara més, la nostra: l’obra d’Ignasi Blanch, de traç tan característic.

L’excursió s’ho val. També per constatar que l’egotisme no té límit: el mur és ple de signatures, guixots i gracietes amb què incomptables individus deuen haver aspirat a immortalitzar el seu pas per allí. I segur que molts a sobre s’hi deuen haver fet una selfie… La falta de respecte davant el mur i l’art escandalitza. Fins i tot quan en descobreixes l’única excepció: a penes un parell de tímides ratlles empastifen l’obra que agermana la bandera alemanya i l’estrella de David de la d’Israel.

IMG-20150730-WA0006

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*