El silenci dels llibres

buecherverbrennungberlin2_v-contentgross

A Berlín hi ha una plaça, entre l’edifici barroc de la biblioteca de la Humboldt Universität i l’edifici de l’Òpera, famosa perquè el 10 de maig del 1933 militants nazis hi van cremar, com a moltes altres ciutats alemanyes, muntanyes de llibres. És la Bebelplatz.

Avui, en aquell indret hi ha un memorial, discret i alhora d’enorme impacte, que ho recorda. Discret, perquè tot passejant és fàcil passar per alt la finestra de vidre de només un metre de costat que s’obre sota els peus del vianant en un marge del centre de la plaça.

IMG_20150728_132202

Però d’enorme impacte, com el poema objecte més revulsiu, pel que mostra la finestra: una immensa llibreria sense llibres, una estesa de prestatges blancs que entreveus sota el vidre quan t’hi acostes. Tan nets, que l’absència de llibres és la més gran denúncia contra l’intent de silenciar-los.

IMG_20150728_132120

Unes passes enllà, dues plaques de bronze, igualment clavades a terra, entre les llambordes, donen fe del record. Ho fan, és clar, en alemany. Però em sembla que s’hi entén tot. Com els versos, diríeu que esglaiadorament premonitoris, de Heinrich Heine.

IMG_20150728_132409

 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mirades, Paisatges i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*