Ni els tornados fan callar els balcons, quan en vessa poesia

CKYbOvNWcAAQWGV

Aquest darrer cap de setmana Riba-roja d’Ebre ha viscut la tercera edició del festival Poesia des dels Balcons, i hi vam tornar.

11722484_406911442832015_4941030886816387569_o

Si l’any passat  el protagonisme va ser de Montserrat Abelló, activa homenatjada (a la foto, comparteixo escenari amb Laura Borràs en el recordatori que en vam fer aquest dissabte), enguany el festival ha recordat Joan Brossa, com comentàvem fa uns dies a Ràdio Flix. I això ha dut a la Ribera d’Ebre, entre d’altres il·lustres brossians, la rapsoda Núria Candela, el mag Hausson, l’antimàgia de Carles Hac Mor, Kiku Mistu o la pallassa Pepa Plana.

I tota una allau de poesia i de poetes que, per tercer any consecutiu, van ocupar Riba-roja la tarda de divendres, dissabte i el matí de diumenge sense causar-hi estralls greus. Ni patir-ne… I cal dir-ho així, perquè, quan tot era a punt per començar la marató de lectures del vespre i la nit de dissabte, una ventada huracanada va desmuntar mig escenari i va obligar la gent de Riba-roja a demostrar, un any més, que sap improvisar i sobreposar-se a les adversitats.

11745349_407371569452669_2210734262662259875_n

Hi vam tornar, dic. Divendres, a la sessió de “Poetes a la fresca”, hi vaig recuperar un dels poemes que menys em costa associar a l’herència brossiana, la “Sextina de Llàtzer”, publicada en aquella ja remota Antologia poètica universitària d’ara fa trenta anys. Dissabte, des del balcó, vaig assajar diverses entonacions per al “Silenci” de Moments feliços, que la vigília la Mariona Sagarra havia mig rumbejat. I, invitada per Josepmaria Viñes, la Dolors va dir una versió reduïda del conte “Sugus”, de Taula reservada.

11741050_407290129460813_3699953101914748196_o

Agraïm la invitació. I, molt especialment, l’acollida de l’Antonio i l’Anna, que com han fet tants altres riba-rojans, obren les portes de casa seva perquè els poetes la compartim amb ells. I perquè ens quedem, sempre, amb ganes de tornar-hi.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet, Moments feliços, Poemes i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*