Oi?

Algunes notes d'un bloc d'Oriol Izquierdo

La placa commemorativa de la placa commemorativa

IMAG3215

Avui, tot ravalejant, m’he fixat en una placa que fins ara m’havia passat per alt. És en un lateral d’un dels edificis de nova planta del carrer Pintor Fortuny, el que dóna al carrer de Montjuïc del Carme.

IMAG3214

La placa diu:

“En aquest local va esser fundat
el F.C. Barcelona
per Joan Gamper
el dia 29-11-1899
Amb motiu del 75 aniversari
Barcelona novembre 1974”

I, a continuació:

“Placa recuperada de la façana de l’antic gimnàs suís i col·locada en el mateix indret amb motiu del centenari del F.C. Barcelona. Barcelona, 29 de novembre del 1999”

O sigui que tenim una placa commemorativa que commemora una placa commemorativa dels 75 anys de la fundació del Barça, recuperada en ocasió del seu centenari. Però per a mi la força d’aquest bucle de celebracions és una mica més enllà de les devocions culers.

Perquè aquesta placa al quadrat és un testimoni de la transformació de la ciutat, del seu paisatge i dels seus usos. On temps ha hi havia el cèlebre gimnàs suís ara s’alça un edifici que, si més no vist de prop, té més aviat poca gràcia i un interès patrimonial nul (ai, mare: no he vist si duia per un atzar el segell de Núñez i Navarro…), als baixos del qual hi ha una oficina municipal d’habitatge, que pel seu aspecte avui deu ser desocupada.

Què hi haurà en el futur? El que sigui que s’hi instal·li, tindrà la capacitat de contribuir a recuperar la memòria de l’espai i fer-ho, alhora, amb dignitat i utilitat de futur?



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Paisatges, Vida diària | s'ha etiquetat en , , , , , per oi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent