Héctor Borrat

Durant molts anys Héctor Borrat va ser per a mi un nom en pàgines de revistes.

En corrien per casa els pares algunes, especialment El Ciervo, que aleshores jo encara no llegia però que, com feia amb tota mena de papers, no em sabia estar de fullejar. I hi retrobava, a cada número, el seu nom, un punt enigmàtic, amb algun ressò potser mític potser èpic: dos mots contundents, pla i agut, amb aquesta h etèria inicial i el contrapès de la t ben forta final…

Van passar els anys, vaig anar deixant de ser criatura i un bon dia, aviat farà dues dècades, em vaig incorporar a la Facultat de Comunicació Blanquerna. I allí aquell nom es va fer cos. Hèctor Borrat era un professor més, i alhora era molt més que un professor. Nascut a Montevideo el 1928, s’havia exiliat a Catalunya cap a la dècada dels 70. Fa vint anys, doncs, ja tenia l’edat laboral de jubilar-se, però cap ganes de fer-ho. L’apassionaven les classes i la conversa amb els companys, que desconcertava amb uns referents i unes preocupacions que a la majoria ens quedaven ben lluny. Vaja, que una estona de reunió o de tertúlia amb ell t’obria al món ample, i en vam poder fer moltes…

L’Héctor Borrat que vaig conèixer era un home gran, savi, que es feia estimar. Que vam estimar, sempre alerta que la distància que el separava de nosaltres no es convertís en un abisme insalvable amb els alumnes.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Veus i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*