Les estafes subtils

La vida de senyor Esteve és un pou d’experiències i anècdotes. I em sembla que l’última bé mereix un relat. […]

Això era fa un parell de dies, abans del migdia, en un moment que no hi havia ningú a la botiga. I entra un home, amb aspecte de client, potser duia calça curta sota genoll i tot, i quan li demanem en què el podem servir ens diu que porta màquines d’aquestes per detectar bitllets falsos. Els de 10 nous i els que vindran i tot. Ah, mira.

L’home porta només una motxilleta lleugera i no mostra cap paper ni targeta ni res. Explica que estan fent campanya per la zona ara que arriben nous bitllets i diu, això sí, abans que puguem replicar-li res, que fa la venda amb factura. I que els hi prenen dels dits, gairebé, de tanta passa de falsificacions com hi ha.

Nosaltres li diem que voldríem veure documentació, que de la cosa aquesta no en sabem res i bé ens hauríem d’informar abans de prendre una decisió tan transcendental com adquirir el giny que ens ofereix i que en cap moment no hem vist. I ell aleshores explicita que de papers no en té, repeteix que aquests dies fan la zona i explica que hi seran fins divendres, que tornarà. Ens diu que vénen de Sabadell, com si això el justifiqués per no dur documentació, i remarca que només ens costaria 30 eurons, i no els 90 pel cap baix que solen tenir…

Quan surt, ens quedem amb la impressió que hem estat a punt, si és que ens haguéssim deixat, de ser timats. Potser per un intercanviador de bitllets falsos. Primer et ven la màquina. Després els seus còmplices t’encolomaran papers que l’aparell haurà après a donar per bons. Encara que no ho siguin.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Vida diària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*