Adéu al Centre d’Estudis Jordi Pujol

Ahir ja era pública una notícia que els esdveniments feien imaginar inevitable: el patronat del Centre d’Estudis Jordi Pujol, la fundació impulsada pel president de la Generalitat per fomentar significativament la reflexió sobre la política i els valors, anunciava la seva dissolució. […]

Pel que n’hem pogut observar, contra el que sol ser habitual quan un alt càrrec es retira i munta la paradeta, l’activitat del CEJP no buscava major glòria i llaor per a l’expresident sinó fer un servei al país i a la cosa pública, amb rigor acadèmic i sentit del compromís. Per això sap especialment greu que hagi d’interrompre les activitats. Per això, també, afegeix encara més desconcert al desconcert que va provocar la carta d’aparent contrició difosa per Pujol el 25 de juliol.

Personalment, he d’agrair al Centre, i en concret al seu director, Miquel Calsina, que, després que jo deixés el càrrec de director de la Institució de les Lletres Catalanes, em fessin la confiança d’incorporar la meva veu al seu butlletí mensual. Hi he publicat, entre el febrer del 2013 i el darrer mes de maig, catorze bitllets d’opinió en què he intentat, d’una manera no gens sistemàtica, detectar punts febles de la vida pública (ja siguin algunes formes de frau o massa divertiments burocràtics), apuntar algunes qüestions sobre cultura i l’imaginari col·lectiu i, també, afegir contrapunts sobre el procés d’alliberament nacional.

Es poden llegir o rellegir aquí:

Algunes formes de frau

Algunes formes de frau: avui volem… sense maletes

Divertiments burocràtics: heretaràs el teu propi cotxe

L’hora dels ciutadans

Divertiments burocràtics: la barbeta a la taula

Gibraltar és espanyol

Sobre la formació de les biblioteques personals

Sóc federalista

Som una nació

Bufetades de ficció i educació en la no-violència

La barretina de Guillem Tell

Desresponsables

Polítics i servidors públics

Començar Europa per la teulada

 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet, Cosa pública i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*