El Matarranya i els premis literaris

Avui havia de ser a Calaceit. Resulta que entrat el mes d’agost em va arribar, de forma una mica imprevista, la invitació a participar en la trobada d’escriptors del Matarranya que organitza, incansable i convincent, Octavi Serret, el llibreter de Vall-de-roures. […]

Enguany la llibreria Serret ha convocat la primera edició d’uns premis de literatura rural al voltant de la concessió dels quals ha organitzat un intens programa d’activitats que agermana les poblacions de Gandesa, Calaceit, Beseit, Vall-de-roures i Morella. Serret es proposava que el dia d’avui Calaceit acollís els escriptors guanyadors de les darreres edicions dels premis de narrativa del país i, en aquest context, em convidava a participar en una taula rodona sobre els premis literaris. Desconec com ha anat la trobada i la taula rodona, perquè finalment un cúmul d’incidències que ara no detallarem m’han retingut a Barcelona i a peu de botiga.

I m’ha sabut greu, perquè em feia una mena de gràcia acabar el període estiuenc, que vam arrencar d’alguna manera a Riba-roja, a l’altre costat de l’Ebre. I, si hagués estat possible fer-hi estada llarga, conèixer una mica més la Terra Alta, el Matarranya i els Ports, tres comarques sense fronteres. I compartir algunes reflexions sobre els premis literaris, que ara són denostats pels uns mentre d’altres s’hi rendeixen amb més ingenuïtat que confiança. Em sembla que hi tinc alguna cosa a dir, i ganes de fer-ho. Però haurà de ser en una alta ocasió…

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Carnet i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*