De com els pobres s’aprofiten de nosaltres

Hi ha una manera prou roïna de veure els conciutadans, que és no considerar-los com a tals sinó separats per una línia que distingeix entre ells, els “pobres”, i nosaltres, els altres. […]

I una de les càrregues de perversitat d’aquesta manera de ser classista és que considera, ja sigui més descaradament o amb més inconsciència, que el qui és pobre ho és perquè vol i, sobretot, perquè així es pot aprofitar de “nosaltres”. Que és un  viu, vaja.

No el conec de res, però tenia Joan Rossell, tot i amb tot, per una persona enraonada. Ahir va demostrar que aquesta meva impressió era del tot enganyosa. Dient el que va dir de les mestresses de casa se li va escapar com ho veu: el qui s’apunta a l’atur (un milió de persones, va dir!) ho fa per tirar de la rifeta. I és que els pobres, ja se sap…

(A la imatge, el Fagin de Dickens en el memorable Oliver de Carol Reed.)

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Paraules. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*