“Agafa els diners i emprèn”

Fa unes setmanes un company em va comentar que una antiga alumna preparava un reportatge sobre la capitalització de l’atur i s’interessava per la nostra experiència. En vam parlar i això és el que el 12 d’abril va publicar El periódico, sota el títol general “Agafa els diners i emprèn“.

[…] 

Les paraules que obren el reportatge són literals, però en veure-les escrites em van desagradar: podria semblar que insinuo que es pot aspirar a viure de l’atur. I no: l’atur només hauria de ser una situació transitòria. El drama és que, quan t’hi trobes, no té res de parèntesi: l’has obert, però no saps quan el podràs tancar. I molt probablement abans et trobes forçat a desmuntar tota la teva vida. Tota. Fins a tocar l’os de la vivenda i l’escola. Deu ser per això, per evitar-ho, i no per cap afany heroic, que vam gosar llevar-nos emprenedors…

«Amb els diners de la desocupació no es pot arribar a viure»

Rebecca Bosch Bassat

El 2007 Oriol Izquierdo es va estrenar com a director de la Institució de les Lletres Catalanes. Però el gener del 2013 se li va acabar la feina. Encara que llavors aquest català també impartia classes d’Història de la Literatura i Edició de Textos a la Facultat de Comunicació Blanquerna, es va adonar que no n’hi havia prou. «Amb els diners de la desocupació no es pot arribar a viure». Per això sis mesos després va decidir capitalitzar el seu atur i convertir-se en empresari.

Després de pensar en diversos projectes, Izquierdo va constituir amb Dolors Borau, la seva dona, que és nutricionista, una botiga de «menjar saludable» al carrer Hedilla, ubicat al barri d’Horta (Barcelona). «Allà escassejava l’o-ferta de comerços d’alimentació».

En general, considera que va tenir poques traves administratives per constituir el seu negoci, batejat Sopa de Lletres. «Però sí que vam tenir dificultats per obtenir llicències municipals per part de l’ajuntament», assegura.

L’empresari acabat d’estrenar va capitalitzar el 60% del seu atur. «La quantitat no era suficient i vam haver de demanar préstecs a familiars, així com diversos crèdits a entitats financeres», recorda Izquierdo. L’emprenedor, a més de gestionar la botiga d’alimentació, segueix impartint classes tres hores a la setmana.
 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Sopa de Lletres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.