Pensar-se-les totes

Aquest dissabte Sopa de Lletres treia el nas a La Vanguardia de la mà de Màrius Serra, que dedicava la columna al nostre primer aperitiu literari. Amb la seva traça habitual, els tres mil caràcters de l’article van donar corda al Màrius per presentar la novel·la de Salvador Giralt, la seva editorial, la nostra botiga i encara li van sobrar un parell de frases per elogiar-nos… No podem demanar més! […]

Pensar-se-les totes

Màrius Serra

Qui menja sopes se les pensa totes. Avui el meu barri d?Horta viu una requalificació cultural d?aquesta dita. A les dotze del migdia es presenta una novel·la en un establiment de menjars preparats anomenat Sopa de Lletres, al carrer d?Hedilla amb Porrera, en un paratge ignot que els hortencs de pro coneixem com la zona de les Piscines. El llibre és L?entrepà, de Salvador Giralt, un peculiar relat sobre un bar manresà regentat per algú que aboca totes les seves energies en l?elaboració dels millors entrepans possibles. La novel·la no és cap novetat d?aquest Sant Jordi. Ja fa temps que la va publicar LaBreu, una aposta editorial amb vocació d’indie (que no vol pas dir fer l?indi sinó ser independent) que desplega una activitat ingent de recitals amunt i avall del país. Els labreviaris són viatjants del mot i res no els arronsa. Editen els llibres del poeta Josep Pedrals, per exemple, que és un veritable campió de la dicció, i també es veuen amb cor de publicar traduccions com Vergonya d?Aleksandr Soljenitsin o Noves impressions d?Àfrica de Raymond Roussel. Segur que la presentació d?avui serà més prosaica que les del gran rapsoda Pedrals, perquè Giralt parlarà en prosa, però si ho fa amb el mateix estil desimbolt amb què escriu la diversió està assegurada. Els assistents no rebran cap entrepà, però tenint en compte la qualitat de les menges que venen els de Sopa de Lletres segur que acabaran la presentació amb un bon gust de boca i, alguns, amb el llibre signat a la butxaca.

L?acte mostra dos desplaçaments interessants: promociona una novel·la en un format que associem a la poesia, tot valent-se d?estratègies teatrals, i deslocalitza el llibre dels seus escenaris habituals de promoció: llibreries, biblioteques, auditoris, ateneus, centres culturals… Sopa de Lletres és una botiga d?alimentació. D?un perfil singular, però cada vegada més freqüent en el seu ram, atès que aposta per l’alimentació saludable: llegum cuit, fruits secs, olives, plats cuinats, productes escollits i consells dietètics de la cuinera, que és nutricionista especialitzada en alimentació i càncer. Per acabar-ho d?adobar, els promotors d?aquesta botiga de barri que avui s?estrena com a escenari de presentació llibresca són escriptors: Dolors Borau i Oriol Izquierdo. Ella, a banda del nutricionisme, ha publicat la novel·la Com una pedra, el llibre de narracions Taula reservada i va participar en l?últim llibre de la Marató de TV3 amb un conte sobre els brots d?esclerosi múltiple, una afecció que coneix prou bé. Ell, autor d?un poemari intens com Moments feliços, va exercir d?editor durant molts anys i després va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes des del 2007 fins al 2013. Que algú que ha ocupat un càrrec institucional munti després una botiga de barri hauria de servir d?exemple a la classe política. Que des del seu nou projecte continuïn promovent allò en què creuen és un exemple per a tothom.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Sopa de Lletres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.