Tornar és lluny

Divendres a l’antiga casa de senyors Ca n’Ametller de Molins de Rei vam presentar Tornar és lluny, el llibre de versos amb què Francesc Garriga va obtenir el darrer premi Carles Riba. […]

Un llibre que culmina, per ara, aquest “únic poema” –en paraules de Marc Romera al pròleg de Temps en blanc– que Garriga ha anat escrivint d’ençà dels darrers anys cinquanta, sense pressa, i que fins avui s’ha estès per dotze llibres. Vaig mirar de fer-hi un recorregut ràpid, per descobrir algunes de les constants dels versos de Garriga i, així, alguns aspectes, també, del seu mestratge.

Em ve de gust copiar-ne aquí tres poemes, on em sembla que apunten la serenitat davant el pas del temps, l’esperit lliure i el compromís amb l’altre que caracteritzen la seva veu:

per sempre no és pas lluny.
per sempre és ara.
el que és lluny és tornar.

de mi a mi
quin llarg viatge!

que inútil sense un tu,
sense un nosaltres.

recull la llum si encara és clar.

les mans d’un vell són sàvies
i tenen fam.
són fam.

carícia de fam,
la mà de cap al tard.
 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Carnet. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*