Joguines

A casa m’agrada treballar deixant que per l’ordinador s’escoli la música. No insistiré en les virtuts de l’iTunes, que complementat amb l’ús responsable d’un p2p com LimeWire permet trobar meravelles. Ara, a més, no sé quina mena d’atzar m’ha dut a un web on he descobert una joguina nova. […]

En diuen Last.fm i és ben bé això, una emissora de ràdio que et va abocant cançons segons el criteri que li dictes. Ho he provat amb els grans, i després m’ha temptat posar-me una mica eurocèntric i li he demanat coses de casa.

Li pregunto què té d’en Sisa i em diu que se li assemblen, d’entrada, Albert Pla, Sapo, Obrint Pas, Brams o Fermín Muguruza, ja veieu fins on afina el giny. Però també proposa noms de no tan ençà com una tal Josephine Foster and the Supposed, Shelagh McDonald, Graeme Jefferies o Supreme Dicks.

Premo el play i l’aventura, estremidora, ara de satisfacció ara d’espant, em du a imaginar quins criteris deu seguir la cosa. Dubto que algú s’entretingui a escoltar-ho tot i vagi penjant etiquetes a cada artista, a cada disc, a cada track perquè les cerques dels usuaris siguin nodrides i sense error. Potser algun software d’aquests que compara instruments, compassos, arpegis i melodies automatitza la classificació?

Deu ser això. Però quants ítems deuen tenir en comú les percussions de Bengt Berger, el heavy hispànic d’Avalanche o els suggerents sons inquietants de Henry Flint and the Insurrections?

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Lectures. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*