La flexibilitat del metall

Fa quinze dies vam arribar-nos fins a l’Urgell per incorporar alguns paisatges a la nostra experiència del país: els d’Agramunt, Tàrrega i Verdú. A Tàrrega vam aparcar a la plaça del Carme i tot va ser baixar del cotxe i trobar-nos davant el “Monument als Països Catalans” d’Andreu Alfaro. […]

Un feix de barres quadrangulars d’acer inoxidable de longitud variable dibuixa una onada de quatre puntes a la qual el títol dóna ple sentit. Una vegada més, Alfaro juga amb la simbologia de les quatre barres. I construeix una escultura plena de moviment i agilitat que fa de la rigidesa del metall un material flexible. Com si de les febles canyes que es vinclen amb la ventada per tornar-se a alçar de seguida amb prou penes despentinades es tractés. Com si de la nostra tossuda voluntat de persistir i avançar cap a la plenitud nacional es tractés.

Així, sense saber-ho, vam fer un modest homenatge familiar a Andreu Alfaro només quatre dies abans que morís. 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Veus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*