Oi?

Algunes notes d'un bloc d'Oriol Izquierdo

Publicat el 11 d'agost de 2006

Poesia

L’ineluctable fluir de les coses ha portat que un cos de prestatges quedés alliberat de càrrega. No ho he sabut evitar: els llibres de poesia demanaven a crits guanyar una mica d’aire, i he estat per ells. […]

Traginar aquests pocs centenars de volums i ordenar-los, lluitant com sempre contra la falta d’espai, per col·leccions convida a evocar, entre altres coses, una mica d’història editorial del país. Són ara ja llunyanes, per esmentar-ne algunes, aventures com l’Escorpí de 62 o aquells singulars "Cristalls" quadrats de Pòrtic, les de la Magrana amb "Cotlliure", aquelles "Cara i creu" i "Po`ética" de 62, les diverses d’Empúries o de Quaderns Crema, o d’Eumo, o l’evolució de la col·lecció de 3i4, o la progressiva inflació de les col·leccions del Mall i de Columna, potser ara de "l’Óssa menor", les diverses sèries nascudes al País Valencià o a les Illes o, gairebé sempre amb poca continuïtat, a qualsevol comarca del Principat.

He anat deixant llibres a lloc. Molts quedaven desaparellats, o, plaquettes i plecs de paper del format més capriciós, amb prou feines s’aguantaven drets. Tornen a ser molt poques les col·leccions convencionals emparades per editorials solvents ?què deuen ser, avui, editorials solvents??, amb història i tradició. Tornen a ser uns pocs agosarats ?fixeu-vos en la feina callada de Vicent Berenguer, per posar-hi un nom? els qui posen la passió i el risc al servei de la poesia.

Potser torna a ser temps que els qui creuen en els seus versos estampin, com ho va fer sempre el vell Foix mentre era actiu, el propi nom al peu dels llibres, ja sigui per fer-los circular entre taulells de llibreria o, beneït pdf, entre les bústies electròniques dels amics.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Vida diària per oi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent