A partir de quina edat es pot llegir “Una festa sobre rodes”?

El dia de Sant Jordi la llibreria Al·lots ens va fer un racó –literalment– a la seva parada de Rambla de Catalunya i hi vam signar una desena d’exemplars d’Una festa sobre rodes[…]
Algun dels compradors potencials ens feia una pregunta del tot previsible, però de resposta poc fàcil: per quina edat és, aquest llibre? Torno al catàleg de Cruïlla, i descobreixo que ells tampoc no es defineixen. Passejo per diverses ressenyes que donen notícia d’Una festa sobre rodes i constato que determinar les edats de la lectura no és una ciència exacta. 

Al butlletí de recomanacions de l’Associació per a la Recerca Pedagògica de les Terres de Ponent recomanen Una festa sobre rodes a partir dels set anys. El web de la llibreria Chus de Sant Joan d’Alacant precisa que és adequat per a la franja de 6-7 anys. Segons la biblioteca Josep Roig i Raventós de Sitges, és un llibre apte per a lectors de sis anys i a Cornabou Andreu Sotorra diu que es pot llegir a partir dels cinc.

El butlletí de novetats de les Biblioteques de Barcelona el situa en la categoria de petits lectors, sota l’epígraf “ja sabem llegir!”, al costat de les primeres lectures. I el catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona no concreta l’edat però li penja, crec que adequadament, les etiquetes de lectura fàcil (al costat de 130 altres llibres) i de llibres per a infants discapacitats (on només n’hi ha set, i cap més en català).

Per a quina edat és, aleshores, Una festa sobre rodes? Totes les valoracions tenen una mica de raó. El poden llegir, soles, les criatures a partir de sis o set anys. I, abans, s’hi poden iniciar els primers lectors, que també pèr a això seran útils els pictogrames, sobretot en companyia d’un lector adult. Després, esperem que moltes més edats hi trobin gust i en treguin suc.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Una festa sobre rodes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*