Arxiu de la categoria: escudella

La felicitat

0
Publicat el 3 d'abril de 2015

Li ho explicava a un conegut, l’altre dia:

Diumenge de Rams, al Cabanyal. Migdia. Et lleves tard. Esmorzes. Sents música i surts al balcó. És una banda, que s’ha plantificat al bell mig del carrer, una mica més enllà, i assaja. Toquen bé. De mica en mica, les veïnes surten a les finestres, als balconets amb geranis que ja fan flor. És primavera al Cabanyal. Algunes iaies s’hi acosten, també. Hi ha un moment de quietud i música.

“Això és la felicitat”, va resumir el conegut.

I potser sí. Aquests moments.

Ara dic que m’agrada la Setmana Santa marinera i acabo d’embolicar la troca del tot.

Però és que m’agrada.

Un altre dia en parlarem.

Publicat dins de escudella i etiquetada amb | Deixa un comentari

Microorganismes

0
És un dia estrany. I bonic també. No casa gens amb aquesta mena de ‘diari de campanya’, ben mirat. Però aquí el tens, com un parèntesi, un sospir, un breu retorn.Em desperto a Reus, a ca la Cristina i en Cesc, en una habitació amb pósters de les tres bessones i galindaines de Hello Kitty. Tenen la canalla fora i, a mi, per una nit, d’ocupa.I després, el dia passa ràpid: a Tarragona, esmorzar, tren i ja dines a València, allà vora la plaça rodona, amb el xicot, i t’adones que t’enyoraves.Un cop a casa, refàs les sensacions. I reconforta constatar com la Fura, pobreta, no està enfadada sinó contenta de veure’t (amor incondicional de petenera) i com tot continua a lloc. És clar.

El vespre és per a la ciència: modero un bar-col·loqui, allà a l’Octubre, amb dues primeres espases de la microbiologia, en Ricard Amils i en Ricard Guerrero. Entre el públic, més espases: en Juli Peretó i l’Antonio Lazcano. Tot un luxe. Més que parèntesi, aquest dijous és una petita lliçó. Temps per escoltar. I per assumir que, si els humans som avorrits, la meravella és microscòpica.

(25 d’octubre)

 

Publicat dins de escudella i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Rendida als peus de Goya

0
Publicat el 25 de maig de 2012
Hi vaig anar a parar ben bé de rebot.La intenció i la idea era Delacroix, un d’aquells autors que cal conèixer, que marca punt d’inflexió en la història de l’art, obre la porta a la modernitat i etcètera. Ja ho deu ser, tot això, però a mi em va deixar freda. Llevat d’un rotund sant Sebastià i de l’al·legat anticlerical de ‘La confessió pública’ -fosc i terrible quadre d’ignoràncies-, en vaig sortir pràcticament igual com n’havia entrat. Amb un pic de decepció que trobaria agosarat que se’m tornés condescendència.”Vous me traitez comme on ne traite que les grands morts“. Potser sí.

El cas, però, és que, sortosament, allà mateix a tocar, ens hi esperava la meravella. No arribava a disgust, la passejada per Delacroix, que sempre n’aprens alguna cosa, però vam seure a la cafeteria -que el suc de taronja servís de punt i a part- i vam dir de veure l’altre, ja que hi som, no?

Només que l’altre era Francisco de Goya.

Si ara dugués barret, me’l trauria amb cerimònia. Ja han passat un grapat de dies i encara n’estic corpresa. Trista, potser, per aquella tan realista i crua visió de la condició humana que se li anava enfosquint, a més, amb el pas del temps i de les guerres. Però corpresa. Per la mala llet i la decència i la denúncia dels gravats. Per la capacitat compositiva, la vivor, la vigència, les múltiples intencions, el tot. Per les pintures, també, amb aquell no sé què té aquest quadre que m’agrada i em diu coses encara que sigui una duquessa d’Alba espantant una beata, una borbona recargolada de nervis i dolenteria, un Jovellanos malenconiós.

Davant d’aquells quadres t’adones que això que va fer Goya transcendeix el tema, fins i tot, que és pintura, aquella màgia indescriptible que no accepta còpia.

L’exposició s’acaba amb un autoretrat. Cabells esborrifats. Mirada encesa. No sé per què em vaig voler controlar l’impuls d’agenollar-me davant seu. Solemnement.

Publicat dins de escudella i etiquetada amb | Deixa un comentari

Flor de cactus

0
Publicat el 22 de maig de 2012
M’han anat colonitzant el balcó una mica per sentit pràctic, perquè sóc un desastre amb la constància que reclama la regadora o el combat contra l’aranya vermella o la papallona trinxageranis o etcètera i vaig acabar farta de remordiments.Com que no m’agrada veure el balcó buit, de tant en tant hi afegia un petit cactus tret de qualsevol banda (rescatat, amb preferència, dels prestatges agònics de cal xinès, especialment quan tenien aquella mania de clavar-los una flor de paper com un punxó).

I ha resultat que han anat creixent.

Amb esperit de supervivència o aire displicent, han anat fent créixer les seves punxes. A poc a poc i sense fer soroll, s’han anat fent els amos del balcó. Tot és seu. També aquell renyoc que a l’hivern se’m va quedar pelat, fet branquilló punxós, i que un dia, de cop, plop!, et regala una flor.

Una estesa de flors, hi tinc, ara.

El curatalls ha decidit que enguany, sí. No sé per què  després de tant de temps de penjar del test, aquest any ha obert un pam de flor d’un rosa encès, preciós, viu. I que contrasten amb el lila lluminosament clar, elèctric, dels altres, al costat, que, potser envejosos, oposen quantitat (però quantes flors caben en un tros de test?) a la novetat. I amb el roig vellutat de les flors del branquilló. I amb el blanc trencat d’aquells altres, que semblen ramells. I amb les campanes carabassa de la bèstia salvatge que creix al costat, que si no la podo se’m menjarà el finestral, qui ho havia de dir, que tenia tanta força, quan tot just si era un tros de no res en un test microscòpic.

M’agraden els cactus, definitivament.

A més del caràcter que tenen, resulta que, de cop, et regalen flors.

Publicat dins de escudella | Deixa un comentari

La meva pantera

0
Va entrar un dia a casa i s’hi va quedar. Directament. Mai no vaig poder dir d’on l’havia treta, per tant, la meva gata, perquè, al capdavall, va ser ella que m’havia tret a mi.

Era (és: ja han passat mil anys i continua igual, com si hagués decidit que així ja li està bé) menuda i, s’ t’hi fixes, corre torta. De seguida se li nota el caràcter esquerp, seriós, mig displicent, però en mirar-te-la de prop li veus aquells seus ulls grocs de pantera, el pèl negre i lluent, les ganes que té que se l’estimin. No pas tothom en general, però: només qui ella tria.

Quan me’n vaig anar a València, es va quedar amb ma mare i em va retirar la paraula.

Per això em vaig emocionar, l’altre dia, quan va decidir que em faria servir de coixí. He vençut l’al·lèrgia idiota amb un antihistamínic que atura temporalment i dràsticament els esternuts i puc tornar a entrar a ca la mare sense acabar botida com un tomàquet. Vaig passar la nit del lloro, això sí. Patint per no destorbar-la, per no foragitar-la, que no se’m tornés a ofendre. Però feliç.

Perquè l’altre dia, la meva pantera sembla que, per fi, em va perdonar.

Publicat dins de escudella | Deixa un comentari

Nota que no llegirà el senyor fèisbuc

1
Duc un parell de dies grmxtf. Fregida. Tipa i cuita de parlar amb maquinetes. O de fer com que hi parlo: si vol una monyonya, premi 3, si vol un ringorango, faci la vertical, escrigui aquestes lletres tortes, identifiqui els seus amics: qui és aquest paisatge? Com es diu aquest pastís, aquest tros de teulada que li marco amb un requadre?
El senyor fèisbuc vol comprovar que sóc una persona, que tinc identitat, i, per fer-ho, m’envia un programa automatitzat amb el qual és impossible dialogar: no, miri, és que no m’hi deixava tenir més feisamics, a l’altre perfil, i per això vaig obrir aquest també, sap?, és que les pàgines no m’acabaven de fer, ja ho miraré, però preferiria quedar per aquí, com en un joc divertit de reflexos. Jo provo d’explicar-ho tan clarament com puc i fins ara hi xalava, de veritat: un mur pot prendre camins molt diferents segons qui hi va ficant cullerada, i aquesta és la gràcia de l’invent, també, no? La interacció, la interconnexió, la xarxa multiforme que fem entre tots i etcètera.

Però ara resulta que la màquina diu que tot això és molt sospitós, i que li escrigui el meu mòbil. I jo ho faig, arrufo el nas i ho faig. Perquè m’hi enviarà no sé quin codi. Val. Però no compleix. No mai. Si no reps el codi, torna a enviar el telèfon. Au, té. Però tampoc. I si hi vols insistir -perquè et deixi entrar al teu perfil, diantre-, resulta que ho demanes massa vegades. No pas que per què em reclames un codi que no m’envies, màquina carallota, sinó que per què te’l torno a demanar? Si no fos pels feisamics, que ara sento com si tingués als llimbs, et garanteixo que t’engegaria a fer la mà i em quedaria amb el bloc, que és simple i pla, sí, però mai no em mira així com si li hagués furtat una gallina.

Publicat dins de escudella | Deixa un comentari

Fil d’aranya

0

L’altre dia, que era dissabte i feia aquell sol d’hivern que relaxa i s’agraeix, llegia a la terrasseta de casa i em vaig quedar adormida. No pas d’avorriment, que consti, sinó de bé que s’hi estava. Una estona, només. Deu minuts, potser. Asseguda a la cadira plegable, el llibre a la falda, el sol a la cara. Fantàstic.

El cas és que després, en despertar-me, em vaig trobar dos filets de plata que, amb aquesta resistència delicada de la seda de teranyina, m’unien un dit de la mà amb el genoll. Em va saber greu desfer la feina de l’aranya i em vaig quedar una estona immòbil encara, pensant que, al capdavall, la vida fa igual via quan troba que no hi som.

I ens aprofita.

Publicat dins de escudella | Deixa un comentari

Va, som-hi

3
Ja està, ja té capçalera, ja hi he fet algunes proves, ja és hora.

Volia esperar l’Onze però no té trellat esperar. Activo l’opció de bloc públic i endavant. Avui, a més, s’alcen muixerangues a Algemesí. És un dia bonic.

No tinc gaire clar què hi aniré posant i què no, ni quina diferència hi pot haver amb el mur del fèisbuc, si és que n’hi ha, ni tantes altres coses. I què?

Que com es fa? Diu que Joan Fuster els ho va respondre a la gent d’Al Tall quan encara no eren Al Tall però ho volien ser. I ja se sap que paraula de Fuster és profecia: “Es comença començant”.

Publicat dins de escudella i etiquetada amb | Deixa un comentari

Bon dia!

3

Havia pensat de fer un escrit especial: és, al capdavall, la primera blocada pròpiament dita de la meva vida. Però no. Per sort, la realitat, la pràctica, la necessitat d’anar per feina, m’han fet tocar de peus a terra: cal que comencis a provar, que escriguis alguna cosa per col·locar-ho en aquesta paret buida que fa basarda, qualsevol cosa per escalfar motors, un bon dia a tothom per bé que ara mateix no hi hagi ningú. No és tan transcendent ni tan res, això. I cal començar.

Publicat dins de escudella | Deixa un comentari