23 de gener de 2007
Sense categoria
2 comentaris

Eines per a l’alliberament

La vida no és fàcil

La vida no és fàcil.
Es plena de reptes tant a nivell personal com col.lectiu. A nivell col.lectiu, el repte més important que tenim plantejat és el de l’alliberament. Si hi volem donar una resposta adequada, una resposta que no només solucioni el problema sinó que faci la nostra vida més valuosa, cal fer-nos conscients i aplicar amb determinació les eines o tècniques que ens permetin experimentar i solucionar els reptes/problemes constructivament.
Aquestes tècniques són elementals. La qüestió no rau en la dificultat de copsar-ne l’evidència i la necessitat, sinó en la voluntat de voler-les emprar, en la voluntat de fer-ne una disciplina a l’hora d’encarar i solucionar el repte que tenim entre les mans.

Són: l’ajornament de la gratificació,la capacitat d’assumir responsabilitat, la dedicació a la Veritat i l’equilibri.

Ajornar la gratificació.

L’anima de l’esclau és aquella que no és capaç de postposar les gratificacions inmediates en funció d’un bé més gran. Es aquella que tolera els grillons amb l’excusa de tenir la panxa plena i les comoditats satisfetes. Es aquella que es valora tan poc, es té una estima tan baixa que no es creu ni digne ni capaç de suportar una autodisciplina que suposi renúncies a fi d’assolir l’objectiu més digne de la llibertat i la plenitud.
Tants anys de submissió ha desenvolupat en el nostre poble aquesta ànima d’esclau que es pot copsar a tots nivells.
Som incapaços de mantenir actituds de renúncia de consum de béns culturals que no estiguin fets en la nostra llengua per a forçar-ne la normalització. Ens empassem tot el què ens posen al davant. L’important és consumir, divertir-se, passar-s’ho bé, anar a l’últim crit en tecnologia, Tant és si fent-ho menyspreem la nostra pròpia llengua i l’enfonsem en el no res.
També són ànimes d’esclaus la dels polítics catalans. Tenen tan poca fe en aquest poble, l’estimen tan poc que tenen la poca vergonya de permetre’n l’espoli fiscal i la colonització cultural sense dir ni piu. I tot sovint justificant-ho, només per anar sortint del pas a empentes i tombarellons, sense tenir una perspectiva a llarg termini que contempli la plena dignitat del poble català.
Un autèntic procès d’alliberament ha de començar per capgirar en cada un de nosaltres aquesta actitud d’esclau que es basa en una baixa autoestima. Qui es valora és capaç de les renúncies i la disciplina que calgui per assolir el bé més elevat. No s’acomforma amb les engrunes, com diu el poeta, vol el pa sencer. Vol tot el que conforma la seva dignitat humana, de la qual la llibertat n’és el bé més preuat. I hi posa tots els mitjans per aconseguir-ho.

Capacitat d’assumir responsabilitat.

Cap problema no pot solucionar-se fins que l’individu, cada individu, assumeix la responsabilitat de solventar-lo. Quan culpabilitzem l’altre: en el cas català, els polítics, l’estat, els mitjans de comunicació com a responsables del problema i ens neguem a fer-nos-en responsables, el problema persisteix.
La dificultat que tenim per acceptar la nostra responsabilitat en el procès d’alliberament descansa en el desig d’evitar el dolor i la lluita contra la inercia que comporta actuar amb coherència amb aquesta resposabilitat.
Un cop acceptada la pròpia resposabilitat, ja no pots criticar i espolsar-te les culpes. Has d’actuar, has de dedicar-hi temps i esforços i això sovint fa mandra.
Eric Fromm ja deia que en intentar evitar el dolor de la responsabilitat, el que la gent intenta és escapar-se de la llibertat, perquè la llibertat és un exercici de responsabilitat.
Aquesta tendència a evitar la responsabilitat genera un problema psicològic molt estudiat, i que constatem en la nostra gent: un sentiment de desesperança, de por, una íntima convicció de ser incapaç de canviar les coses.
Ens sentim impotents perquè hem renunciat i hem cedit el nostre poder.
Un pas essencial de l’alliberament és, doncs, recuperar el nostre poder a través de l’exercici de la responsabilitat. Aquest exercici ens confirmarà la nostra vàlua, ens obrirà noves perspectives que ens faran conscients que som generadors de canvi. Esdevimdrem actors i no víctimes desolades.Deixarem de ser un llast.
Hem de gravar a la nostra consciència les paraules atribuïdes a Elridge Cleaver: " Si no ets part de la solució, llavors ets part del problema".

Servir la Veritat.

La veritat és la realitat. I no em refereixo només a la realitat que podem captar amb els sentits, canviant i que ens mostra sempre noves perspectives, sinó a la naturalesa mateixa de la realitat en el sentit més profund. Una realitat que en tots els seus vessants: material, humà, històric.., es mostra sempre amb una contínua voluntat d’aixamplar els límits, d’assolir noves possibilitats. En aquest context de la naturalesa última de la Realitat, qualsevol opressió és una aberració i un repte alhora. Una aberració que nega i impedeix la manifestació joiosa d’un aspecte de la Realitat (sigui un home, un poble..), i un repte perquè en la seva superació, la persona o el poble implicat viu un procès de creixement, de maduració, de renaixement.
Treballar i comprometre’s per la llibertat del nostre poble és, doncs, una resposabilitat ontològica. Es un compromís amb l’essència de l’ Esser i, per tant, dels éssers. Una exigència d’expansió contínua de la consciència, una superació dels límits que ens ancoren a qualsevol dependència malaltissa,contrària a la voluntat última de la Realitat, a la voluntat última de tots i cada un dels éssers.

L’equilibri.
L’equilibri és la disciplina que ens dóna la flexibilitat necessària per sortir-se’n d’una manera exitosa en qualsevol esfera de la vida.
Cal trobar l’equilibri per saber com has de dir i fer les coses, i quan les has de dir i fer. La flexibilitat ens diu com saber tractar les qüestions sota diferents angles en diferents moments, i també com fer coincidir el temps i la situació adequada amb la manera més idònia d’expressar la idea que vols comunicar, sense distorsionar ni encongir el missatge o l’acció.

L’alliberament del poble català no és un problema merament polític.Si volem que el fruit de la independència sigui una renovació i una plenitud en tots els àmbits hem de posar-hi les bases a partir de la transformació personal. Incluir en el nostre bagatge i en el nostre comportament quotidià les tècniques que he intentat esbossar, farà més clar i imparable el camí cap a la llibertat, i el que és més important, en garantirà uns fruits abundosos.

  1. Interessant i millor proposta d’acció:
    ajornament
    capacitat
    dedicació
    equilibri
    Poc que em costa de seguir-ne la teua recepta, encara que l’equilibri em sigui més abrupte; res no és debades.
    Gràcies.

  2. Molts dels consells que donaven els profetes al poble d’Israel per portar-lo al seu alliberament, són vàilds pel poble català.

    Elcamí de l’alliberament sempre és elm ateix.

    L’Esperit , per mitjà dels aspectes també nacionals, dicta a cada ànima allò que ha de fer. Cadasacú   ha de coneixer-se a sí mateix i ser fidel a si mateix. Ha de ser conseqüent amb si mateix.

    Quines són les virtuts d’un bon compatriota?

     Ara fa un temps que un noi catalanista m’insistia a fer una associació. Davant la meva ressitència, em deia "jo no et fallaré, jo no et fallaré"

    Quan ho teniem tot em marxa, em va dir: Me’n vaig a Índia a meditar a una escola de ioga. No us deixo plantats, espiritualment estaré amb vosaltres…."jo no et fallaré, jo no et fallaré"

    Afegim-hi a les virtuts : La constància. La fidelitat. La companyonia…

    A més de predicar allò que s’ha de fer, fem-ho. Donen testimoni de les nostres paraules amb els nostres fets.

    És més difícil del què sembla.

    Tot el que s’ha de dir ja ho van dir els profetes d’Israel. Què han dit els profetes de Catalunya?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!