17 de maig de 2006
Sense categoria
6 comentaris

La principal raó pel NO

Llegiu el libre "Felicitat.Lliçons d’una nova ciència"

La principal raó pel NO.

Llegiu el llibre "Felicitat (hapiness).Lliçons d’una nova ciència", publicat en català per l’editorial Base.Us el recomano vivament per moltes raons:està basat en dades objectives,és pragmàtic i fa trontollar molts mites establerts.

Aquí transcriuré ,només,un parell de fragments que recolzen la necessitat i la "bondat" d’assolir la llibertat i la plenitud com a poble.I el camí cap a la qual demana un  NO rotund en aquest referèndum.

 La raó principal és que la llibertat dels pobles per decidir sobre els propis afers GENERA UN GRAU MES ELEVAT DE FELICITAT, que en aquells casos on hi ha dependència i/ o opressió.

"un estudi recent sobre la democràcia a Suïssa(1) ha produït resultats notables.En cada cantó del país,sovint les polítiques es decideixen mitjançant referêndum.Però en alguns cantons els ciutadans tenen més dret a exigir referèndum que als altres.La conclusió és que la gent és molt més feliç en aquest cas.Si comparem els cantons on aquests drets són més amplis i els
d’on ho són menys,la diferència de felicitat és tan gran com si tinguéssin el doble d’ingressos".(pàg.80)

" l’opressió és una de les fonts d’infelicitat més potents que existeixen….i condemna fermament  l’opressió sobre qualsevol grup o individu" (Pàg.132)

Per tant ,amics,treballar per la independència,dir no a aquesta pelleringa d’estatut,ja no és només una qüestió de competitivitat econòmica,de justícia o de dignitat,és una qúestió bàsica d’aconseguir un grau més elevat de felicitat.

Fantàstic, ho haurem de fer arribar a  tots aquests polítics que demanen un sí  claudicant ,i ens volen fer creure que això ens farà més feliços.! Mentiderots !!.

(1) I pensem que l’organització de l’estat a Suïssa  és l’altra cara de la moneda de l’epanyol.A Suíssa l’estat defensa , amb igualtat,les diferents llengües i cultures que la integren: alemanys,francesos,italians i romanxs.Una situació d’imposició i colonització de la llengua d’un territori sobre la llengua en un altre territori  seria inadmissible.I una actuació dels polítics en la línia del PSC , CiU i ICV seria impensable.Ni els polítics gosarien plantejar-ho ,ni la ciutadania ho deixaria passar.

  1. Votar NO i quedar-se amb l’estatut del 1979, és molt pitjor que votar SI i dotar-se d’un estatut millor…… en el qual estem més alliberats i més autodeterminats…. ja veus… la principal raó del No es converteix en la principal raó del Si…..

    Besets i siguis feliç……

  2. per desgràcia el nostre sentit de felicitat ja no es basa en el sentiment i l’orgull de pertinença a un poble. La reafirmació de la pròpia felicitat, en una societat com la nostra, per desgràcia té molt a veure amb el consumisme i el poder. I per això és tan fràgil i tan variable…

    I si no, sempre ens queda el futbol, sobretot ara que el Barça ha guanyat la copa…

  3. Sistema segons el qual, el poders factics tenen majors dificultats per centralitzar, controlar la gent i benefeciar-se dels governs del turno.

    Cas italià, on el sud està controlat per les mafies i el nord per l’esglèsia catòlica inclòs per a conseguir feina.

  4. Suïssa té moltes coses admirables, però tampoc és un paratge idíl·lic  de conte de fades. A veure, coses bones: els ciutadans cults parlen les tres llengües importants (alemany, francès i italià), almenys per a defensar-se i dirigir-se a cadascun en el seu idioma oficial, quan està el seu territori. Hi ha ciutadans menys cults i els hi ha francament bèsties: a Berna hi ha uns quants cerriles del Schwizer-düch (el dialecte suís alemany) i l’hi col·loquen a qualsevol.

    El Rumansch (reto-romà) ho parlen només 50.000 persones en el cantó dels grisons (Grigoni, Grisons, Graubünden); està dividit en 6 dialectes i sobreviu amb moltes dificultats, encara que el sistema educatiu ho inclou i ho fomenta. El cantó Graubünden està alemanizat al màxim: viuen dels habitants de la Suïssa central germanoparlant. La ràdio i la televisió en Rumansch és molt reduïda i proveïx el servei la radiotelevisió de la Suïssa alemanya, que curiosament es diu "Suïssa Alemanya i Retoromana" (DRS), però és alemanya en un 98%, o així.

    Els suïssos "romande" (de parla francesa) viuen al seu aire, però amb una orella posada en el Schwizer-düch, que és sinònim de diners. Els suïssos italians van més al seu aire: estan darrere dels Alps i miren més a la Itàlia de nord que a la "adusta" Suïssa del Schwizer-düch.

    Hi ha molt que aprendre de Suïssa. Però a Suïssa li vindria molt bé una bona dosi de saber viure llatí-mediterrani.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!