Albert Vila Lusilla

Blog polític i de dèries diverses

15 d'abril de 2008
Sense categoria
0 comentaris

De l’Estatutet a l’Estatut del Ribot en matèria hidràulica

En matèria hidràulica, com en tants d’altres, el pas de l’Estatutet a l’Estatut del Ribot va comportar un pas enrere. Però no ens enganyem: en allò que és més rellevant, l’Estatutet ja era prou limitat i confús, i l’Estatut del Ribot es va limitar a degradar encara més unes proclamacions que en el fons no volien dir gaire res.

Limitant-nos a alguns aspectes cabdals,
1) Tant en el projecte com en la redacció final es feia una distinció entre les conques intercomunitàries (Ebre) i intracomunitàries (Ter, Llobregat, Francolí, etc.) (Article 117).
2) En les conques intracomunitàries les competències de Catalunya quedaven i queden limitades per les obres hidràuliques d’interés general (art. 117.1.a). Dit d’una altra manera: l’estat declara d’interés general una obra i a partir d’aquest mateix moment la Generalitat no tenia – i no té – res a dir-hi.
3) En les conques intercomunitàries, la Generalitat es limitava – i es limita – a “participar en la planificació hidrològica i en els òrgans de gestió estatal dels recursose hídrics” (art. 117.3).
4) En el projecte d’Estatutet, la Generalitat havia d'”emetre un informe determinant per a qualsevol proposta de transvassament de conques” (si era un informe, no podia ésser determinant; si era determinant, no podia ésser un informe: això ho havien redactat juristes?). En l’Estatut del Ribot cau la paraula “determinant” en favor de la paraula “preceptiu” (art. 117.4). És a dir: tu digues la teva, que jo faré el que em sembli.
En definitiva: no hi ha tanta diferència; en molts casos les esmenes del PSOE van consistir més que res a mantenir el tipus i demostrar qui mana aquí. Si Catalunya fos un estat independent només tindria una obligació: respectar la Directiva europea 2000/60/EC. I encara hi ha algú que no sap ben bé per a què serviria la independència?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!