composites dentales

Què composites s’utilitzen en Odontologia?

Els estudis d’Odontologia investiguen constantment l’ús dels millors materials per a la seva utilització en els diferents tractaments dentals i poder reduir tant possibles problemes d’osteointegració com millor la durabilitat, l’estètica i el preu. En aquest sentit, el composite és un dels materials més utilitzats en Odontologia per a realitzar empastaments i obturar dents.

Què són els composites?

Els composites són un material sintètic de resines que es compostes que creen una massa heterogènia utilitzada com a element de cohesió per envoltar les peces dentals o de reforç i així aportar més rigidesa. S’utilitza sobretot per segellar empastaments o cavitats originades a les dents després d’una ruptura o traumatisme.

Un dels principals avantatges d’aquests materials és que la seva forma d’unió a l’estructura dental es pot realitzar mitjançant l’ús de sistemes adhesius. Aquesta qualitat permet un segellat hermètic entre el composite i la dent, la qual cosa enforteix l’obturació dental i ofereix un tractament de llarga durabilitat al pacient.

Diferents composites en funció del seu ús

Gràcies a la versatilitat que presenta aquest material, el composite es pot aplicar sobre diferents àrees  de la cavitat bucal i per a diferents usos. En una classificació genèrica, podem resumir-ho en les següents categories:

En funció de la seva ubicació:

  • Composite anterior i estètic: destaquen pel seu aspecte natural, per la qual cosa s’utilitza molt per restauracions dentals i per atorgar una estètica més uniforme. Es pot polir fins aconseguir la brillantor de llarga duració que permeti modificar el color, forma i mida de la peça dental sense necessitat de tallar-la.
  • Composite posterior. Donat que presenten una major resistència a la pressió masticatòria, s’utilitza per a restauracions de la zona posterior amb màxima garantia de resistència i durabilitat.

Segons el seu ús:

  • Composite fluid. Gràcies a la seva mal·leabilitat, s’utilitza per a treballs de precisió i per restaurar fissures, porus o petites càries que necessiten ser reparades amb l’obturació de cavitats de la dent.
  • Composite universal. S’utilitza per a diferents usos, tant a la part superior com inferior de la mandíbula, en funció de la necessitat que presenti cada pacient. La seva principal característica es troba en un ampli ventall de colors per adaptar-se a l’esmalt de la dent, així com en els seus diferents formats: xeringa, càpsula o fluid.

D’altra banda, l’estat inicial dels composites és una consistència més blanda que permet la seva manipulació. Canvia el seu estat a rígid mitjançant el procés de polimerització, en el qual la resina es contrau i ocupa un menor volum. No tots els composites necessiten aquest procés, i en funció d’això trobem dos tipus:

  • Composites d’ortodònica: s’utilitzen per fixar els aparells a la dent i unir bandes, i gràcies a la liberalització de fluor mitjançant la polimerització de la llum, es reforça la peça dental sobre la que va subjecta.
  • Composites autopolimeritzables. Pensats per reconstruir monyons, inclòs en els casos en els que el pont està en bon estat, cavitats tant posteriors com de gran mida perquè no requereixin polimerització amb llum i acceleri el procés.

Com ocorre amb altres materials utilitzats en Odontologia, els composites estan dissenyats per a un fi molt concret, el qual dependrà del dany que sigui necessari a reparar i de l’estat de la cavitat bucal del pacient. Si com a pacient estàs interessat en el seu ús, consulta primer a un tècnic en pròtesi dental sobre si el tractament és el més adient per a tu.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *