EL LÍDER PRODUCTIVO – Inma Rios
Aquest llibre és un compendi d’apunts pràctics per a gestionar el temps de les persones que tenen equips al seu càrrec. Està dividit en 21+1 capítols breus que fan molt còmoda la seua lectura.
La bibliografia destacada al llarg del llibre no pot ser estranya a persones que ja dirigeixen equips i a més, com sol passar, al final del llibre la bibliografia completa que ha usat l’autora sí que permet trobar lectures que poden ampliar els temes tractats en el llibre.
Perquè Inma Rios el que fa en cada capítol és introduir un tema, una tècnica més bé, que permet millorar la gestió del temps (no de vades el subtítol del llibre és «Guía práctica para directivos que quieren tomar las riendas de su tiempo») però no la desenvolupa en excés, fent així que la lectura siga realment fàcil.
Si havera de destacar algun capítol del llibre em quedaria amb molts:
- 03. La trampa del micromanagement. On hi ha un destacat digne de ser reproduït:
«Al contrario de lo que el manager puede pensar, el micromanagement termina perjudicando la productividad. Además, crea un ambiente desmotivador en sus equipos que impacta negativamente en los resultados que busca»
- 04. Objectius clars i tangibles: Amb l’extensió de la recomanació de posar-se objectius SMART a objectius SMARTER on introdueix els atributs Ecològic (en el sentit de coherent) i Recompensa per a quan s’aconseguix l’objectiu.
- 06. Els quadrants de temps. O la matriu d’Eisenhower, popularitzada per Stephen Covey en el seu «7 habits de la gent altament efectiva». Allò d’Urgent/Important.
- 07. Delegar. On també hi ha un destacat interessant:
«Delegar no es pasar marrones»
- 09. El principio de Pareto i 10. El método pomodoro expliquen molt bé com enfocar-se.
- 14. Reuniones efectivas. On analitza molt bé la preparació, excecució i seguiment dels acords d’una reunió de treball també és un capitol imprescindible. De fet he començat a recomanar aquest llibre començant per aquest capitol.
- I per acabar els capítols sobre (19) estrès i productivitat, (20) formació i (21) necessitat de desconnexió també són imprescindibles.
El llibre es pot llegir tot d’una seguida, és allò natural, però pot quedar fàcilment com a llibre de consulta per dur a terme alguna de les recomanacions concretes i que servisca de referent o guia. Sense voler ser el llibre un manual de res trobe que agafa l’interès del lector i fa que els subratllats siguen nombrosos.
Al principi he dit que són 21 + 1 capítols perquè el que fa 22 és una crida a l’acció, un animar-nos a posar en pràctica tot allò que hem aprés i que les adaptem a la nostra manera de fer i de treballar. Sempre que siga possible perquè el dia continua tenint 24 hores i hi ha que dormir. Aspecte, que per cert Rios té en compte al seu llibre i ens parla de la necessitat del descans en moltes facetes.
En definitiva, una lectura fàcil, un llibre pràctic i que desperta l’interès per seguir explorant amb les recomanacions de l’autora.
La web de l’autora és www.inmarios.com