Què és més fort una barra de ferro o dues barretes articulades?

“L’estat està demostrant fermesa, total, durant tot el procés. No es pot dir el mateix respecte al bloc a favor de la independència. Dia rere dia veiem una fissura, i l’estat les sol apuntar.” conclou Martxello Otamendi en la seva carta creuada a Vicent Partal del 27 de gener passat. Jo no utilitzaria la paraula fermesa per definir l’actuació de l’estat sinó rigidesa. L’estat està demostrant rigidesa  total, durant tot el procés, com un braç de ferro que descarrega una i una altra vegada cops amb brutalitat, sempre en la mateixa direcció.

La imatge de l’actuació de l’estat com un braç de ferro em fa pensar en una anècdota que em va explicar un amic sobre el meu pare. El meu pare era un home que entenia les màquines, quan li queia un objecte a les mans  el girava de totes bandes per entendre com estava fet.  Tenia, amb els seus germans, un petit taller mecànic de reparació de cotxes i manteniment de màquines.  D’aquest taller havien sortit també màquines de rentar roba, encenedors elèctrics per cuines de gas, molins de vent per generar electricitat. Al meu pare el recordo assegut a casa amb qualsevol paper que li queia a les mans, dibuixant peces i màquines. Pesant i inventant, investigant i entenent.

A casa l’amic que em va explicar l’anècdota feien peces per una fàbrica de complements els cotxes. La fàbrica els havia instal.lat una màquina que, pel que ell em va explicar, era com una premsa amb  un braç de ferro molt gruixut que havia de picar molt fort contra les peces.  Aquest braç rígid s’havia trencat varies vegades. Cada cop que es trencava el canviaven per un altre braç  encara més gruixut i reforçat, que  també acabava trencant-se.  Fins que un dia van cridar al meu pare que  va examinar la màquina i els va solucionar el problema substituint el braç rígid per dues barretes unides pels dos extrems que no es van tornar a trencar mai més. Unes peces articulades amb intel·ligència van ser més efectives i resistents que una barra rígida de ferro que ho basava tot en la força bruta. I es que la rigidesa  no és sinònim de fermesa sinó de debilitat.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*