Time Traveller’s Bookshop

Ara que tantes llibreries tanquen o trontollen i que àtoms i bits han iniciat una convivència apassionant però plena d’incerteses i malfiances, ve de gust trobar-se inesperadament amb un paradís on regna amb el millor gust el llibre de paper i la música en vinil o CD. Paper i vinil, sembla tot un programa de resistència retro i, en canvi, també pot ser una aposta racional i plena de futur.

Passejant per Westport, a la costa oest d’Irlanda, ens vam trobar amb una llibreria que fa un goig que t’engoleix. Un cop dins, la sorpresa i l’admiració creix perquè el lloc és tan exquisit com el contingut i la manera de presentar-lo. Res de novetats editorials ni de best-sellers, allà només hi trobareu bons llibres de totes les èpoques i en força idiomes. Llibres que són clàssics o que son rareses, però tots en edicions cuidades i molt ben presentats.

Mentre fullejàvem aquelles meravelles de totes les temàtiques, sentíem una música excel·lent i amb molt bon so. Resulta que, a més de llibres, hi venen gran quantitat de vinils i de CD’s d’editorials poc conegudes però de gran qualitat dins de la música jazz i contemporània. Tot allí respira amor pels llibres i per la música. Però no un amor general, no. Tens la impressió que cada llibre i cada disc és allí per algun motiu que ha captivat el llibreter i no te n’estranyes perquè tu també et quedaries a viure allí, suspès en un mar de bellesa i amb ganes de gaudir-la tota i a poc a poc. Parlem amb el llibreter, un alemany enamorat de què fa, i ens explica que és un seguidor incondicional de la Viktoria Tolstoy, cantant sueca descendent del gran autor rus, i del segell de música ACT Music, que té un catàleg formidable.

Amb l’alegria d’aquesta troballa, seguim el viatge però la cosa té un repicó inesperat. A Skibbereen, a uns 340 km al sud de Westport i on la Gran Fam de 1845 va colpejar amb més duresa la maltractada Irlanda, des de la finestra del B&B on esmorzem un Full Irish Breakfast deliciós descobrim que, just al davant, hi ha una llibreria que té molt bona pinta. Quan hi entrem trobem la mateixa flaire que a la llibreria de Westport i un llibreter molt semblant. La cosa no ve de cap màgia druídica; quan li pregunto al llibreter si té un germà a Westport, somriu i diu que és ell mateix i que ens recorda. Ja més deixat anar, ens explica que va venir a Irlanda des de Frankfurt l’any 2008, que la de Skibbereen és la “casa mare” i que la llibreria de Westport l’han obert fa tres mesos.

Us podeu imaginar la joia de remenar entre tants llibres i tanta música excepcional. A més del gaudi, la meva catalanitat m’empeny a preguntar-li al llibreter com li va la cosa. Els llibres que té no són barats, tenen un preu d’acord a la seva raresa i/o qualitat; i vendre vinils a una petita ciutat turística… Em diu que els va bé. Que prefereixen posar llibreries en ciutats petites i de descans, on la gent, compri o no, es puguin dedicar a fullejar els llibres sense la pressa que es gasta a les grans ciutats. Ens comenta que estan pensant d’obrir-ne una a Perpinyà i li dic que potser seria millor Tolosa, però del negoci llibresc jo no hi entenc. També ens demana una ciutat a un centenar de Km de Barcelona per obrir-ne un altre i li suggerim Girona…

Li comprem una bonica edició de “The Sense of an Ending” de Julian Barnes, “Life sentence” de Nina Cassian i un doble CD de Duo Art “Creating Magic” que, a més de ser una música excel·lent, ens sembla una bona definició del que fa aquest teutó per Irlanda. Tant de bo s’acosti més al sud…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: