Escrits injustificables

Josep-Anton Monfort

3 de juliol de 2017
0 comentaris

Sobre la Tirania (1/20). No obeiu anticipadament

“La major part del poder de l’autoritarisme li ha estat atorgat lliurement. En tals moments, els individus pensen anticipadament sobre què pot voler un govern més repressiu i s’ofereixen sense que ningú els ho hagi demanat. Un ciutadà que s’adapti d’aquesta manera, està mostrant al poder el que aquest pot arribar a fer.”  (Timothy  Snyder)

Timothy Snyder, professor a Yale University, és un historiador que coneix profundament la història d’Europa Central i de l’Est, entre altres coses perquè parla onze llengües d’aquesta àrea i, per tant, ha pogut investigar en fonts originals i locals.

Recent, ha publicat un llibret: “ON TYRANNY, Twenty Lessons from the Twentieth Century” on, en 20 reflexions breus però potents, i basat en els orígens del feixisme a Europa, fa una crítica política del llenguatge i de les actituds que cadascú de nosaltres pren enfront dels esdeveniments i les relacions que establim amb ells i amb les persones, i la importància que tenen en la deriva de la nostra vida individual i social.

És un llibre que, en paraules seves, vol ser un manifest i un manual d’acció. Destil·la aprenentatge del passat recent i és de plena actualitat, tot comentant temes com la veritat i la post-veritat, l’obediència, la reflexió, el llenguatge, les relacions personals vs virtuals entre les persones, la importància d’una premsa professional i digna, etc. I tot això tenint ben presents uns textos que resulten clau per aquests temes, com els de George Orwell, Victor Klemperer, Hannah Arendt, i d’altres pensadors del passat recent.

Em proposo simplement traduir els enunciats d’aquestes 20 lliçons i animar-vos a llegir el llibre, on cada un d’aquests enunciats està desenvolupat en unes quantes pàgines que, sovint, resulten il·luminadores. També hi ha disponible la versió catalana d’aquest llibre, publicada per Destino.

Pels que hi estigueu interessats, aquí trobareu una interessant xerrada del prof. Snyder a una llibreria de Califòrnia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!