A l'arrecera del Montsec

El bloc de Moisès Martí

9 de desembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Coses que no ens deixen indiferents

Llegir la entrevista que Antoni Bassas li fa a Xavier Melgarejo avui al diari Ara, senzillament no té preu, Doctor en Pedagogia i expert en Finlàndia, ens parla sobre la crisi del model educatiu , sobre l’informe PISA i sobre el sistema educatiu finlandès.

http://www.ara.cat/ara_tv/entrevistes/Entrevista-Xavier-Melgarejo-TV-Premium_3_1042125787.html

Us deixo unes quantes coses interessant les quals m’ha impressionat:

1.Madrid té uns índexs d’immigració com els nostres però treuen millors resultats, sense que siguin bons (crisi d’identitat nacional )

 2. PISA mesura competència lectora, Matemàtica i científica. Però no mesura res sobre comportament cívic.

3. Sobre la competència científica, calculi quanta enginyers, físics o químics poden sortir del sistema educatiu català.

4.Ho vaig aprendre amb els finlandesos: si volem perviure com a societat i mantenir la identitat és molt important el domini de la llengua.

5. A Catalunya ens equivoquem, si pensem que el sistema educatiu només l’inclou l’escola, són tres potes, escola, família i societat. A Finlàndia consideren com el bé més preuat transmetre una bona educació als fills. La societat finlandesa té uns horaris decents que permeten als pares arribar d’hora a casa i que es pugui estar llegint amb els fills

6. La televisió en versió original permet que tothom aprengui llengües estrangeres, i després, pels subtítols,aprenen a llegir. Estan entusiasmadíssims! Poden llegir els dibuixos animats! I esclar, com que els rètols van tan ràpid, necessiten llegir ràpidament.

7. Finlandia, Té un veí que és un monstre, que abans era l’URSS i ara és Rússia. I van dir-se, fa 40 anys: “Lluitar-hi és impossible. Però si ens mengen, que siguem indigeribles, i per això hem d’estimar molt la nostra llengua, la nostra educació i els postres valors, que quan Rússia no sigui tan forta tornarem a sobreviure”.

8. Per defensar un projecte o tenir una bona relació, fins i tot amb la parella, és essencial parlar bé.

9. Finlàndia Van consensuar que educarien en l’equitat i la qualitat. Van fer un pacte nacional i en 40 anys no han tocat la llei”.

10. Per acabar el Sr Xavier Melgarejo, ha estat director del Col-legi Claret de Barcelona i porta anys lluitant contra un càncer.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!