9 de setembre de 2008
0 comentaris

Forjadors de la Diada

TV3 emetrà l’11 de setembre el documental “FORJADORS DE LA DIADA”

La Diada Nacional, com altres símbols de Catalunya, ha estat forjada durant anys amb constància per la societat civil, malgrat les prohibicions, les dictadures i l’oblit institucional.

El documental “Forjadors de la Diada” explica la història de la commemoració de l’Onze de Setembre, des del 1888, quan podem situar la primera convocatòria ciutadana en “honor als màrtirs de 1714”. Des d’aleshores, podem anar resseguint com la societat civil catalana forja un símbol, que mantindrà sempre una gran força, malgrat les prohibicions i persecussions continuades. No en va la Diada forma part de les dates més rellevants fixades en la memòria col·lectiva catalana actual. Tanmateix, la commemoració de l’Onze de Setembre no comença el 1976, a Sant Boi, ni el 1977, al Passeig de Gràcia. Té un recorregut històric que comença amb el naixement del catalanisme polític i cultural de finals del segle XIX i que es manté en la resistència durant les dictadures de Primo de Rivera i del General Franco. Per tant, el documental és un exercici narratiu que pretén donar a conèixer als ciutadans aquesta part de la història del país.

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL “FORJADORS DE LA DIADA”

De l’aliança entre TV3, ZIP FILMS, UTÒPIC i els dos directors en va sortir un projecte que ens permet passar de la recerca a la divulgació en un format certament molt diferent del d’un llibre acadèmic. El documental vol oferir una mirada sociològica per mitjà d’una narració pròpiament cinematogràfica, reforçant la mirada coral dels protagonistes i els diversos interessos i punts de vista socials que representen. Són els protagonistes els que es posen davant de la càmara per explicar què fan i perquè ho fan. Acompanyats en tot moment per l’anàlisi d’historiadors, antropòlegs, sociòlegs, que exposen les seves explicacions directament als espectadors.

El documental “Forjadors de la Diada” explica la història de la commemoració de l’Onze de Setembre, des del 1888, quan podem situar la primera convocatòria ciutadana en “honor als màrtirs de 1714”. Des d’aleshores, podem anar resseguint com la societat civil catalana forja un símbol, que mantindrà sempre una gran força, malgrat les prohibicions i persecussions continuades.
No en va la Diada forma part de les dates més rellevants fixades en la memòria col·lectiva catalana actual. Tanmateix, la commemoració de l’Onze de Setembre no comença el 1976, a Sant Boi, ni el 1977, al Passeig de Gràcia. Té un recorregut històric que comença amb el naixement del catalanisme polític i cultural de finals del segle XIX i que es manté en la resistència durant les dictadures de Primo de Rivera i del General Franco. Per tant, el documental és un exercici narratiu que pretén donar a conèixer als ciutadans aquesta part de la història del país.

La Diada és un símbol que mereix una certa anàlisi. En primer lloc, pel fet que és creat i mantingut per la societat civil, com passa també amb l’himne nacional. En segon lloc, perquè té components simbòlics molt interessants. El Fossar de les Moreres és una tomba al soldat desconegut molt abans que aquest tipus de monuments es prodiguin després de la Primera Guerra Mundial. I en tercer lloc, perquè en un mateix símbol hi conviuen interpretacions i expressions commemoratives diverses, unes més institucionals, d’altres més populars, i d’altres més reivindicatives. El documental fa un repàs de com la societat civil organitza la Diada, des del seguiment dels protagonistes i els diversos formats de la commemoració.

Finalment, cal analitzar la força central de l’ofrena floral, un acte que s’ha mantingut constant des dels inicis de la commemoració. De fet, es pot dir que és la mateixa col·locació de l’estàtua al Saló de Sant Joan, el 1888, el que motiva aquest homenatge ciutadà de lliurar-li primer branques de llorer, i després ofrenes mortuòries en honor als màrtirs. La institucionalització de l’Onze de Setembre passa per la institucionalització d’aquesta ofrena. El documental explica com aquesta s’ha produït en dos moments: durant la Segona República, i en l’etapa democràtica actual.

Sobre els directors del documental

Els directors del documental són dos sociòlegs especialitzats en l’anàlisi de les identitats nacionals. Va ser realitzant un estudi sobre els símbols nacionals, del qual se’n poden consultar diversos articles, que van trobar en la Diada de l’Onze de Setembre un referent simbòlic ric des del punt de vista històric i sociològic. El seu interès per la divulgació de la memòria col·lectiva els va portar a idear un documental audiovisual que expliqués una part de la història rellevant del país i alhora molt desconeguda entre els ciutadans.

Marta Rovira i Martínez és sociòloga i ha dirigit estudis des del 1994, quan es va llicenciar a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat professorat d’aquesta universitat i actualment dirigeix ENVIT. Estudis sociològics i gestió de projectes, alhora que coordina el Grup d’Estudis de les Identitats. Ha publicat diversos llibres, articles acadèmics i col·labora habitualment a l’AVUI i Tribuna Catalana.

Enric Saurí i Saula és sociòleg i realitzador. Ha dirigit i participat en nombrosos estudis sociològics des que es va llicenciar per la UAB el 1996. És membre fundador del Grup d’Estudis de les Identitats ha publicat diversos llibres i articles acadèmics. Compagina la sociologia amb el cinema. Ha cursat els estudis al Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!