Les presidencials franceses

Bloc de seguiment de les eleccions a l'Elisi

22 d'abril de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Bayrou, el desitjat

París. No ha guanyat, però els resultats que ha obtingut permeten parlar d’ell com el vencedor moral. François Bayrou és el polític francès més desitjat aquesta nit. Amb rostre visiblement cansat, però esperonat per centenars de seguidors que l’esperaven a les portes de la seu de l’UDF a París, Bayrou s’ha felicitat d’haver aconseguit que "per fi hi hagi a França un centre fort i independent". I és que aquest home ha aconseguit fer ressorgir del no res un centre francès que al mes de gener tenia una intenció de vot del 6%. El 18% que ha aconseguit avui el converteixen en un aliat bàsic per assolir la presidència a la segona volta. De moment, un assessor de Sarkosy ja ho ha deixat clar: "Nicolas trucarà Bayrou aquesta mateixa nit". Però des del PS tampoc perdran el temps. Si bé és cert que totes les forces d’esquerra i d’extrema esquerra, sense excepció, ja han demanat el vot per Sègolène Royal, la candidata socialista sap perfectament que sense el centre no serà capaç de batre la dreta. 
El candidat de l’UDF, però, ja ha deixat entreveure que vendrà cara
la pell: "No abandono ni avui ni demà la voluntat del canvi", alhora
que ha indicat que "totes les decisions que prendrem a partir d’ara
seran sense oblidar que volem la renovació de la vida política".

Tant el candidat de la Lliga Comunista Revolucionària, Olivier Besancenot (que ha obtingut el 4,4%), la candidata del Partit Comunista Francès, Marie-George Buffet (1,9 %),  Dominique Voynet, d’Els Verds (1,5 %),  Arlette Laguiller, líder de Lluita Obrera (1,5 %), com el líder anti-sistema José Bové (1,2%) han demanat el vot aquesta nit per Ségolène Royal. En total, representa poc més del 10% dels sufragis d’aquesta primera volta, un percentatge lleugeremant inferior a l’aconseguit pel FN.
És evident, doncs, que Royal no en té prou, ni molt menys, amb aquests vots per erigir-se com la primera presidenta de França. En aquests moments, la líder socialista apel·la als votants d’esquerra que han quedat sense candidat perquè la votin a ella ja que defensarà la França social. Però també pica l’ullet a la gent de centre que ha confiat en Bayrou: "Obro la mà a tots aquells que creuen que el sistema ja no funciona més".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!