Les presidencials franceses

Bloc de seguiment de les eleccions a l'Elisi

19 d'abril de 2007
Sense categoria
0 comentaris

L’home tranquil

París Bercy. Abaixava les escales amb un somriure d’orella a orella i amb un posat sorprès, alegre però tranquil. Sense presses, i amb dificultats per avançar per la multitud, s’aturava a saludar i, de tant en tant, mirava enlaire per contemplar les 15.000 persones congregades a Bercy. "Bayrou, président", era el crit unànime d’un palau d’esports de París que acollia, ahir al vespre, el míting més nombrós que hagi fet cap candidat en aquesta primera volta. Un quart d’hora va necessitar per poder baixar la graderia i arribar fins la tarima perquè la marea taronja (el color de la seva campanya) l’impedia avançar. Bayrou s’ho mirava, com si no anés amb ell. I és que amb un rostre vulgar, aspecte d’home rural i un to de veu reposat, s’hagués pogut confondre, sense massa problemes, amb qualsevol dels incondicionals que l’havien anat a escoltar: gent de tota mena, joves, grans però sobretot de mitjana edat; blancs, negres, hindús, asiàtics; un ambient de classe mitjana, de gent tranquil·la reunida per a escoltar, més que a un líder, al seu primus inter paris, el primer entre iguals.

La campanya de Bayrou es pot definir com a sorprenent. Quan al mes de gener, els centristes només comptaven amb un 7% d’intenció de vot, ningú no donava cap crèdit a aquest occità dels Pirineus que ara ja compta amb un 18%. Però la força tranquil·la del seu discurs, la tercera via que proposa entre una dreta radicalitzada i una esquerra irresponsable – com ell els defineix- ha anat calant poc a poc entre uns francesos àvids d’una nova forma de fer política.

A Bercy, Bayrou va fer gala de les consignes que l’han catapultat fins la tercera posició. "Nosaltres no necessitem multiplicar les banderes ni demanar on ha nascut cadascú" va cridar només pujar a la tarima per deixar clar que a ell, el discurs identitari no l’interessa. Ni a ell ni a un públic que no portava cap bandera tricolor, només n’onejava una d’Europa. Mentre que Sarkosy i Ségolène s’han deixat endur pels temes de Le Pen, el líder centrista ha fugit d’aquesta pugna per centrar-se en exposar les receptes que han de fer sortir França de la crisi social. "Reconstruir França", aquest és el seu principal objectiu, convençut que una dreta i una esquerra sectària han condemnat el país a la divisió. I, per fer-ho, proposa incidir en l’educació, en la recerca, en el creixement econòmic sostingut per la força de les petites i mitjanes empreses, en l’unitat amb una Europa que planti cara als Estats Units i en el compromís amb el tercer món.

Amb un discurs i un programa més pròxim al centre-esquerra que a la dreta, i amb diverses picades d’ull a sectors del PS (com la menció a l’exprimer ministre, Michelle Rocard, fortament ovacionat, que va propugnar fa pocs dies un pacte entre esquerra i centre), Bayrou va alertar que una França amb Sarkosy pot ser molt perillosa. "A Jacques Chirac li hem de dir gràcies per la seva posició a l’Irac. Però, què hagués fet Sarkosy, ell que és amic de Blair, Berlusconi i Aznar?".

Un discurs on no hi va faltar poesia, ni una lectura d’una carta d’Albert Camus. Aquest antic professor de lletres, home de camp, compromès amb les llengües minoritàries i minoritzades de França (l’occità, però també el català i el basc) clamava, entre els seus, que venia el temps de tornar a prendre la Bastilla. Però sense sang, ni rancor, ni voluntat de passar comptes… amb la força de la raó i el convenciment que el canvi ha d’arribar sense sectarismes. A la manera de la gent tranquil·la.

Ahir, Bercy va propulsar el seu líder cap a una segona volta amb Sarkosy i Bayrou, conscient, va fer un discurs que bé podria repetir uns dies abans del 6 de maig. "Segon a la primera volta; primer a la segona", es llegia en un rètol. I és que el drama del centre és que, mentre que les enquestes els donen guanyadors en un segon round contra la dreta, el seu pas a la final no està gens assegurat.

– Fragments en vídeo del discurs de Bayrou
http://www.youtube.com/watch?v=J4Z4VmDdaqk
http://www.youtube.com/watch?v=EykLLn5Hi74
http://www.youtube.com/watch?v=DRKePvF6sNA
http://www.youtube.com/watch?v=DxomP3drIp8

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!