Països Andorrans

Xarxa cultural del sistema lingüístic valencià-català-balear: València, Balears, Catalunya, Andorra, Catalunya Nord, La Franja d'Aragó, L'Alguer i el Carxe. (777-2027)=1.250 Anys

12 d'agost de 2009
2 comentaris

PERPINYÀ, LA CATALANA

Una seguidora del nostre bloc,na Roser,ens ha fet arribar aquesta entrevista de l’Amiguet a la Vanguardia amb un escriptor Nord Català, precisament aquests dies que ens estem passejant pels  Comptats del Roselló.

Hem pogut veure per tots els pobles,viles i ciutats per on hem passat, un rètol amb el seu topònim català, tan a l’entrada com a la sortida,a la dreta en francès i a l’esquerra en català, i tots dos de la mateixa mida; excepte a la Torre del Bisbe, on la cosa era al revés.

Pels carrers d’Elna, hi hem trobat un farcit de banderetes catalanes penjant d’una banda a l’altra del carrer, suposem que deurien celebrar algun tipus de festa. I per descomptat, la gran senyera del Castellet sempre o com quasi sempre esventada onejant; tinc entès que hi és tot l’any, excepte el dia 14 de juliol.
El Palau dels Reis de Mallorca no sembla que s’hagi mogut de lloc.
Hem vist varis restaurants que oferien una carta trilingüe: francès,anglès i català.

Molts carrers del centre històric de la lleial capital del Roselló els podeu veure retolats en català,compartint rètol amb el francès.
I sí, vàrem sentir gent, i jove, parlant català i fort pels carrers de Perpinyà, vàrem saber que la noia de la veu clara era “embraçada”….”i es clar,de sis mesos”, diu a la seva interlocutora, i li afegeix:”..porto un noiet”.
Nosaltres, ho vàrem trobar fantàstic. És clar, fa dècades que no sentíem aquesta paraula per Barcelona, i menys per TV3, on solen dir “bebè”.

I hem passat per una llibreria molts llibres en francès, molts menys en català, però tot i així, forces.
Si cliqueu l’ entrevista que ací sota teniu, veureu que el periodista li pregunta a l’escriptor:
-I a Perpinyà quants llibres veneu?
Li respon que uns dos-cents. Tal com segueix la conversa, el jornalista sembla venir a referir que en són pocs.
Jo no sé ara mateix quants habitants té Perpinyà, però a mi se m’antulla que qualsevol d’aquests premis Nobel que tenen els nostres veïns de dalt o els d’ abaix a l’esquerra, no en venen pas tants: si fem la proporció per habitant, ells que en tenen 400 milions els uns i quasi 200 milions els altres.

Apa,cliqueu que això està prou bé:  
http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/20090811/53762018082.html


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.