Països Andorrans

Xarxa cultural del sistema lingüístic valencià-català-balear: València, Balears, Catalunya, Andorra, Catalunya Nord, La Franja d'Aragó, L'Alguer i el Carxe. (777-2027)=1.250 Anys

9 de setembre de 2009
0 comentaris

Manifest Valencianista de 2008,recordem-ho de tant en tant

Manifest per la unitat del valencianisme polític PDF Imprimir e-mail
  
divendres, 14 novembre de 2008

 L’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc , amb ocasió del 90 aniversari de la Declaració Valencianista de 1918 ha promogut un manifest per la unitat del valencianisme polític que compta amb el suport d’un heterogeni grup de polítics, i personalitats de la cultura i el valencianisme.

90 anys després d’aquella iniciativa per la concrecció d’un programa valencianista unitari el valencianisme de conciliació planteja la necessitat de superar les artificioses divisions creades entre els nacionalistes valencians i bastir un projecte sólid, cohesionat i unitari.

PER UN COMPROMÍS POLÍTIC VALENCIANISTA EN OCASIÓ DEL XC ANIVERSARI DE LA DECLARACIÓ VALENCIANISTA

El 14 de novembre de 1918, la Joventut Valencianista i la Unió Valencianista Regional publicaren en la primera plana de La Correspondencia de Valencia la Declaració Valencianista. Les huit bases que la integraven foren comentades per diferents membres d’eixes organitzacions en uns articles setmanals publicats en el diari esmetat.
 La Declaració Valencianista reflectix la maduresa d’un moviment com el valencianista que, nascut com a fenomen literari de la mà de Teodor Llorente i de Constantí Llombart, havia començat a adquirir un perfil polític en 1902 amb el cèlebre discurs del doctor Faustí Barberà, “De regionalisme i valentinicultura”, pronunciat a la seu de Lo Rat Penat.
La Declaració Valencianista de 1918 representa l’afany per construir un discurs polític propi basat en la singularitat de la nostra personalitat valenciana i en la voluntat popular. Dècades després, amb l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, els valencians hem recuperat parcialment l’autogovern, però molts dels problemes apuntats en els comentaris a la Declaració resten pendents i d’altres nous demanen solucions.
Nosaltres, signataris del text present, ens reconeixem hereus de l’esperit que inspirà la Declaració Valencianista i apostem decididament per la presència política d’un valencianisme que supere les diferències ideològiques i simbòliques i que integre en un projecte nacional valencià el major nombre de ciutadans. Un projecte que garantisca la presència d’un discurs polític propi, sense sucursalismes, alternatiu al dels partits
dominants. Un discurs nou i original, que done resposta a les transformacions que viu la societat valenciana en els últims anys i que confie en la capacitat creativa dels valencians per a solucionar els reptes del segle XXI.
Volem un valencianisme que enfortisca la societat civil i practique una cultura del respecte basada en els drets humans i en l’exercici responsable de la democràcia; que potencie el valencià i els trets característics de la nostra identitat nacional; que genere riquesa recolzant l’economia productiva de la xicoteta i mitjana empresa; que siga exigent a l’hora de reclamar unes infraestructures adequades i un finançament just;
que estiga preocupat per la cohesió social i lluite contra l’exclusió i la pobresa en el món; que es deixe sentir en tots els espais territorials de poder: des dels municipis fins a la Unió Europea, passant per la Generalitat i l’estat. Un valencianisme, en definitiva, arrelat i cosmopolita.
Estem convençuts de la necessitat del valencianisme polític. D’un valencianisme en el qual puga confiar el cos social. Ben acostat a les necessitats d’unes persones que, de Morella a Oriola i de Requena a València, han de poder resoldre, de la millor manera possible, els reptes de cada dia.
En ocasió del XC aniversari de la Declaració Valencianista, afirmem, amb esperança,
el nostre compromís polític valencianista.

 

 

Doncs heus ací l’ original del 1918:
http://www.tirant.org/documents/llibredeclaraciovalencianista.pdf


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.