Més enllà de la perifèria

Bloc de Mireia Canal

Temps de canvis

“Cada època, cada cultura, cada costum i tradició té el seu estil, les seves tendreses i dureses peculiars, les seves crueltats i belleses; consideren certs sofriments com a naturals; accepten certs mals amb paciència. La vida humana es converteix en vertader dolor, en vertader infern només allà on dues èpoques, dues cultures o religions s’entrecreuen”
Herman Hess

I aquí estem nosaltres, vivint un moment en que dues èpoques s’entrecreuen tant si ho mirem a nivell de país com a nivell de planeta. Els moments de canvi no són fàcils, de cop allò que coneixíem queda enrere, mentre els dubtes i les incerteses comencen a sortir. També deixem enrere aquells referents que ens facilitaven la vida i encara no tenim els nous per afrontar tot el que ens va venint.

Al llarg de la nostra vida hem d’afrontar molts moments de canvis personals i ho fem de la millor manera possible, sense poder evitar la tristesa pel que deixem enrere, l’esperança pel que vindrà i les incerteses per com fer aquest trànsit. A vegades, en moments de canvis s’idealitza el passat i es creu que no s’havia d’haver fet el pas, per això surten els dubtes. A vegades, també, ens permet fer-nos conscients d’allò que no ens agradava i ens queda clar que només podem avançar, perquè el passat ha quedat enrere i ja mai tornarà tal i com l’hem viscut, ja que nosaltres ja no som els que érem.

Si a nivell personal els canvis ens porten problemes, quan aquests canvis són col·lectius la cosa es complica: de cop som milers de persones vivint aquestes emocions conjuntament, que hem de fer front a les incertes de com fer aquest camí que ens ha de portar al futur. Si és difícil per una sola persona imaginem per a tota una col·lectivitat que a més s’ha d’enfrontar a la repressió, la persecució i a la pressió dels mitjans de comunicació.

En moments de canvis no és estrany que ens costi posar-nos d’acord pel camí a seguir, fins i tot que surtin veus que voldrien desfer el camí recorregut o que s’ho volen prendre amb més calma. Però de la mateixa manera que el passat ja no hi és i no es pot recuperar, tampoc podem desfer el camí que hem fet, ja mai més serem els mateixos d’abans que tot això comencés.

Aquestes diferències són fruit de la situació que vivim i no podem permetre que ens divideixin entre nosaltres, ens hi estem jugant el futur i aquest ha de ser nostre i no imposat des de fora. També és esperable que hi hagi molts interessos a magnificar les diferències per distreure’ns en baralles internes i no fer el camí que hem de fer. És per això que haurem d’acceptar com a normals les diferències que vagin sortint entre nosaltres sense deixar de veure que l’objectiu és que aquests diferències ens enforteixin i no que ens separin.

Pocs dies després del  1 d’octubre vaig escriure aquest poema intentant descriure tot el que estàvem vivint i el que havia de venir, a dia d’avui m’agrada recuperar-ho perquè no perdem de vista on som i cap a on anem.

Hem sortit de la zona de confort
Acabem de deixar enrere
tot allò que coneixíem
i avancem cap al desconegut.

Com a equipatge portem
l’esperança d’un demà millor
i la incertesa del camí.

Portem a l’espatlla
els records dels que ens han precedit,
els seus sofriments i les seves lluites.
Som el seu relleu.

El futur ens crida.
El volem nostre i lluminós,
enfrontant-nos a les pors
i foragitant les tenebres.

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari

  1. Mireia, avui he descobert el teu bloc. M’agraden molt les teves reflexions, i com pots suposar, penso el mateix. També aquesta sensació de “més enllà de la perifèria”.
    Continua escrivint, miraré de seguir el bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.