Al vent

Jordi Tudó

11 de febrer de 2020
0 comentaris

Comunitat Islàmica de l’Alt Camp

Avui parlem amb Jalal Badoui, secretari portaveu de la Comunitat Islàmica de l’Alt Camp.

Ens parla de les costums, tradicions i de la integració del col·lectiu musulmà a la nostra comarca i entorn.

De com han passat a un centre petitó al carrer de l’església, després Sant Magí, i actualment Sant Magí i la nau gran al Tomb del Balcó. Aquests mesquites són el lloc de trobament de tot el món islàmic. Han fet trobades de més de mil persones, provinents de les poblacions veïnes.

Ens explica les festes més senyalades, la festa de la ruptura del dejuni i la festa del Sacrifici.

Festa de ruptura del dejuni (Id al-Fitr)

La darrera nit del ramadà, amb la fi definitiva del sawm, s’inicien grans festivitats que duren fins a tres dies; és l’Id al-Fitr, la festa de ruptura del dejuni. En aquesta ocasió és costum d’intercanviar regals entre família i amics i que els nens rebin llaminadures. Sovint es coneix aquesta festa com a “festa petita” en relació a l’Id al-Ad·ha, o festa del sacrifici, que té lloc uns 70 dies més tard, durant el mes de dhu-l-hijja.

Festa del Sacrifici (Id al-Ad·ha)

L’Id al-Ad·ha (“Festa del Sacrifici”) o Id al-Kabir (“Festa Gran”) té lloc el dia 10 de dhu-l-hijja, aproximadament 70 dies després de l’Id al-Fitr, i coincideix amb la fi del pelegrinatge obligatori. Se celebra per commemorar l’episodi alcorànic (i bíblic) en què el profeta Abraham va intentar sacrificar el seu fill Ismael com a prova de la seva lleialtat envers Déu. Com que Abraham va acabar per sacrificar un animal, durant aquesta festa els musulmans també ho fan (generalment es tracta d’una vaca o un xai). La carn de l’animal es divideix en tres parts iguals: per la família que l’ha sacrificat, pels seus parents pobres i pels necessitats, independentment de la seva religió, raça o nacionalitat. Les festivitats duren quatre dies.

Aquest és l’enllaç del programa:
https://valls.radiociutat.com/2020/02/04/batecs-al-vent-jalal-badoui-secretari-portaveu-de-la-comunitat-islamica-de-lalt-camp/

http://valls.radiociutat.com/uploads/2020/BATECS_AL_VENT/20200204BATECS_CMUSULMANA.mp3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!