Al vent

Jordi Tudó

8 de juliol de 2019
0 comentaris

Joventut i més enllà. 30 anys de música en català. Jordi Sugranyes

Jordi Sugranyes és tot un personatge. No té cap pretensió de voler figurar ni de ser un milhomes. Tot el contrari, és la senzillesa personificada, un paradigma d’humilitat i bonhomia amb una afició que ha conreat els darrers trenta anys.
Com aquell que no vol la cosa, el Jordi Sugranyes ha assistit durant trenta anys a concerts de diversos grups i cantautors d’arreu del territori dels Països Catalans. Gravadora en mà i, a l’altra, una càmera de vídeo per enregistrar l’actuació musical o per donar fe que hi ha estat. I així porta quasi 3.000 concerts i trenta anys d’afició. Aviat està dit!
El Jordi Sugranyes és un cronista, un assidu dels concerts; és persistent i perseverant. Hi assisteix i ho difon de manera detallada les  xarxes socials o a la ràdio. Va començar a finals dels anys 80 en emissores lliures i municipals: Ràdio TAU, Ràdio Music Club… No és un crític musical; exposa que hi ha anat. Té una memòria d’elefant: pregunteu-li dates, detalls, qui actuava en aquell concert… Pam, t’ho clava.
A finals dels anys 80 el panorama musical i de la cançó en la nostra llengua estava sota mínims. I el Jordi Sugranyes hi era per veure-ho i contar-ho i, si ha calgut, per animar els grups novells quan més falta els feia. Ha estat un punt d’inflexió i ha vist i constatat com del no-res naixien grups nous, cantautors…; un moviment de professionals de la música de primer nivell.
Joventut i més enllà. 30 anys de música en català és un llibre atípic, sobretot per la constància, per l’amplitud temporal, per la llista cronològica dels concerts viscuts; es tracta d’un seguiment dels grups de música i dels cantautors catalans, sobretot dels novells, dels que s’inicien en aquest món de la música. Es tracta d’una fita històrica, d’una proesa, ja que poques persones han fet un seguiment tan exhaustiu i durant tants anys. L’autor mateix explica el perquè d’aquest títol:  “Quan ens vam trobar en el moment de decidir un títol, l’Òscar Ramírez, l’editor del llibre, em va preguntar: ‘Què ha significat per a tu dedicar tants anys a cobrir concerts?’  La meva resposta va ser: ‘M’hi he dedicat tota la meva joventut…’, i ell va rematar dient “I més enllà!”.
Al llibre hi apareix alguna anècdota divertida. 25/8/1990: 13è Aquelarre de Cervera. El grup Els Piràmid tenien previst  començar l’actuació a l’escenari de la plaça del Portalet quan, de sobte, va començar a ploure. El grup van refugiar-se, junt amb el Jordi Sugranyes, sota d’un arbre, però, com que continuava plovent, van optar per seguir la conversa sota l’escenari allà sota, ajupits i mullant-se igualment i veient que per les escletxes dels taulons també s’escolava l’aigua de la pluja, van decidir anar a resguardar-se sota d’una porxada propera ja que, per sota de l’escenari, hi començava a circular un rierol cabalós. No cal dir que el concert es va suspendre.
24/8/1991: Vinaixa. Hi assisteix amb l’inseparable Lluís Marçal, també locutor de ràdio, i dues persones més. Concert amb Tradivàrius i U-tòpics. Només arribar els informen que el concert s’ha suspès per la pluja. S’origina un debat encès sobre com es desenvoluparia la nit i conviden el Jordi Sugranyes a una cervesa. No li va agradar gaire i, des d’aquell dia, no n’ha tornat a tastar mai més cap.
Al pròleg de Joventut i més enllà. 30 anys de música en català,hi opinen diferents personatges que coneixen Jordi Sugranyes en profunditat. El periodista Albert Domènech assenyala: “Que ningú s’imagini el Jordi com una persona ansiosa per aconseguir una aurèola mediàtica lligada a això que avui en dia es coneix com a postureig. El seu no és façana, ni molt menys. Ho fa per amor a la música i, especialment, per amor a aquells grups i artistes desconeguts i emergents que són els que més necessiten l’escalf dels mitjans en les seves primeres passes”.
Adrià Salas, veu i guitarra de La Pegatina, diu: “Ell era l’anomenat crack del Sona9. Probablement era la persona que més concerts havia vist i més grups coneixia. Si li preguntaves, segurament et sabria dir on i quan havia vist cada grup d’aquells… El vaig desvirtuar un temps més tard, i em va impactar que una persona tan senzilla estigués fent una feina de cronista tant i tant gran sense esperar res a canvi….”
Els Amics de les Arts: “…ens va veure en directe l’any 2005 al Cafè Teatre Escorxador de Lleida. Es va presentar amb una càmera d’aquelles que t’emportes quan te’n vas de vacances i explicant històries recollides al llarg dels incomptables concerts a què havia assistit. Sempre seguint els grups novells, com un rastrejador de tendències, i amb una curiositat musical increïble….”
Joan Reig, intèrpret i bateria d’Els Pets: “El Jordi Sugranyes no només anava a veure gent consolidada, a molta de la qual l’havia vist quan encara no era ningú, sinó que també anava a veure els artistes novells…..Al Jordi el veig més cronista que no crític musical. Ell no entra a valorar si un grup és bo, sinó que és del tipus de periodista que es dedica a fer la crònica, a explicar el que passa, a descobrir nous valors i a documentar tota una època.”
Pep Poblet, saxofonista dels Duble Buble i d’altres grups: “Molts Jordis Sugranyes necessitaríem arreu dels país! Amb un, com a mínim, a cada comarca tindríem una xarxa privilegiada de gent que estima, escolta i fa escoltar la música de casa nostra… No cal ser periodista per parlar de la música del país, cal ser-ne un enamorat, i en el seu cas ho és i en majúscules.”
Tomeu Penya, cantautor: ”Un homo incansable; càmera en mà, jo que de whiskys anava com un ruc, conserv en es meu capet que era i és un amant de sa música autòctona, defensor de sa nostra llengua i un gran seguidor des meus concerts.”
Au, idò, salut i força al canut!
Aquest comiat del Tomeu Penya és el més gran homenatge; tota una invitació a seguir contant i comptant els concerts com fins ara. Ànims i molta força pels 3.000, són a tocar, i els que vinguin. Molta sort amb el llibre Joventut i més enllà. 30 anys de música en català, de Jordi Sugranyes.
http://www.enderrock.cat/noticia/19107/crack/sona9/presenta/llibre/recull/30/anys/musica/catalunya

http://reusdigital.cat/noticies/cultura/sugranyes-presenta-el-seu-llibre-joventut-i-mes-enlla-30-anys-de-musica-en-catala

https://www.youtube.com/watch?v=Vrg7sxR4290 

https://valls.radiociutat.com/2019/06/20/jordi-sugranyes-presenta-un-llibre-sobre-els-seus-30-anys-de-concerts/

https://www.elvallenc.cat/actualitat/els-ultims-30-anys-de-lescena-musical-catalana-narrats-per-jordi-sugranyes/

https://www.diaridetarragona.com/reus/El-videoperiodista-reusenc-que-va-creixer-cobrint-concerts-en-catal-20190421-0014.html
 


 
Acte de presentació del llibre. L’escalf de l’editor, grups. radiofonistes….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!